Το Πακιστάν βομβάρδισε δυνάμεις της κυβέρνησης των ταλιμπάν σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι η πρώτη φορά που οι επιθέσεις αυτές στοχοποιούν απευθείας τους πρώην συμμάχους των ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ανοικτό πόλεμο. Τα πακιστανικά πλήγματα χτύπησαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και την πόλη Κανταχάρ, όπου έχουν τη βάση τους οι ηγέτες των ταλιμπάν.
Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι τα πλήγματα περιλάμβαναν επιθέσεις με πυραύλους σε στρατιωτικά γραφεία των ταλιμπάν και στρατιωτικές θέσεις στην Καμπούλ και στην Κανταχάρ, απαντώντας σε αφγανικές επιθέσεις. Οι ταλιμπάν αντέτειναν ότι ξεκίνησαν ανταποδοτικές επιθέσεις σε πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δηλώνοντας πως είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.
Η κατάσταση είναι τεταμένη κατά μήκος των συνόρων, με πολλές χερσαίες συγκρούσεις να αναφέρονται, προκαλώντας μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές. Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και προειδοποίησε για ανοικτό πόλεμο.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία προσπαθούν να μεσολαβήσουν στην πακιστανοαφγανική σύγκρουση, ωστόσο η κατάσταση συνεχώς κλιμακώνεται.
Τα πακιστανικά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν 22 στρατιωτικούς στόχους στο Αφγανιστάν, με τον στρατό να αναφέρει 274 θύματα ταλιμπάν, ενώ οι ταλιμπάν εκτίμησαν τους θανάτους των Πακιστανών στρατιωτών στους 55.
Αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ περιγράφουν σκηνές πανικού, με πολίτες να τρέχουν στους δρόμους μετά τις εκρήξεις.
![]()

