Ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄ παραχώρησε συνέντευξη στο ισπανόφωνο αμερικανικό δίκτυο Telemundo και στάθηκε στην προσωπική του σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πάπα που έτυχε να είναι Αμερικανός», είπε ο ποντίφικας.
Απαντώντας στο ποιο στοιχείο της χώρας του ξεχωρίζει περισσότερο, σημείωσε: «Μου αρέσουν πολλά πράγματα. Η αίσθηση ελευθερίας, η αίσθηση των διαφόρων ευκαιριών που προσφέρονται. Το ότι για σειρά γενεών, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχθηκαν ανθρώπους οι οποίοι προέρχονταν από όλο τον κόσμο, καλώντας τους να γίνουν μέρος της χώρας αυτής».
Ο πάπας υπενθύμισε ότι προέρχεται από οικογένεια μεταναστών και πως, από την πλευρά της μητέρας του, οι πρόγονοί του ήταν δούλοι αλλά και ιδιοκτήτες δούλων. Όπως εξήγησε, αυτή η σύνθετη οικογενειακή ιστορία τού επιτρέπει να ταυτίζεται με την αμερικανική παράδοση υποδοχής και ένταξης. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόγονοι του πάπα Ρόμπερτ Πρέβοστ κατάγονταν από την Κούβα, τη Γαλλία και την Ιταλία.
«Γεννήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικογένειά μου ζει ακόμη εκεί και αγαπώ ιδιαίτερα την χώρα αυτή», ανέφερε ο Λέων. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αποστολή του είναι να αποτελέσει τον ποιμένα της οικουμενικής, Καθολικής Εκκλησίας. Σε ερώτηση του απεσταλμένου του Telemundo, είπε ακόμη ότι επιθυμεί να επισκεφθεί τη χώρα του και πως αυτές τις ημέρες, μαζί με τους συνεργάτες του, διαμορφώνει το πρόγραμμα ταξιδιών της επόμενης διετίας.
![]()
