Χρυσοχοΐδης: 1.000 κάμερες στους δρόμους τον Ιούνιο – Έρχονται οι bodycam για τους αστυνομικούς

Χρυσοχοΐδης: 1.000 κάμερες στους δρόμους τον Ιούνιο – Έρχονται οι bodycam για τους αστυνομικούς

Την εγκατάσταση 1.000 καμερών στους δρόμους της Αττικής έως τον Ιούνιο του 2026 ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις κάμερες σώματος (bodycam) που θα φέρουν οι αστυνομικοί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες διαγωνισμών και αδειοδοτήσεων, σημειώνοντας πως οι κάμερες θα λειτουργούν υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, ενώ μέσω αυτών θα έχει πρόσβαση και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα μπορεί να επιβάλλει ηλεκτρονικά πρόστιμα.

«Οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής ήταν να τοποθετηθούν τώρα, αλλά υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζω ακριβώς. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν εγκατασταθεί και θα λειτουργούν κανονικά», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις bodycams, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στόχος είναι η διαφάνεια και η προστασία πολιτών και αστυνομικών, με την εφαρμογή να ξεκινά πιλοτικά σε μάχιμες υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για πιθανές καθυστερήσεις από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απάντησε με αιχμηρό τόνο:

«Υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Οι ρυθμοί πολλών αρχών και υπηρεσιών είναι πάρα πολύ αργοί και πολλές φορές αυτό είναι εξοργιστικό. Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε πως οι νέες τεχνολογικές υποδομές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της αστυνόμευσης, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μοντέλου επιτήρησης με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Loading

Play