Αρκάς: Το πιτόγυρο γίνεται street food στην καλημέρα του Σαββάτου

Αρκάς: Το πιτόγυρο γίνεται street food στην καλημέρα του Σαββάτου

«Όταν μια κοινωνία ξιπάζεται, το πιτόγυρο γίνεται street food» γράφει η αιχμηρή ατάκα στην καλημέρα του Σαββάτου που υπογράφει ο καυστικός σκιτσογράφος Αρκάς.

Το πιτόγυρο —ή απλά το «τυλιχτό»— υπήρξε επί δεκαετίες το απόλυτο, λαϊκό σύμβολο της ελληνικής καθημερινότητας. Ήταν το προσιτό φαγητό του δρόμου, η αυθόρμητη επιλογή μετά από μια βραδινή έξοδο, χωρίς προσχήματα και δήθεν «γκουρμέ» αξιώσεις. Ωστόσο, η σύγχρονη τάση να «ντύσουμε» τα πάντα με ξενόγλωσσους όρους έχει αλλοιώσει ακόμα και την πιο ταπεινή, παραδοσιακή απόλαυση του «ένα απ’όλα».

Η μετονομασία του παραδοσιακού πιτόγυρου σε «street food» είναι σύμπτωμα μιας κοινωνίας που θέλει να ορίσει τα πάντα με όρους μάρκετινγκ.

Όταν η απλότητα χάνεται και δίνει τη θέση της στην επιτήδευση, αυτό που υποβαθμίζεται είναι η ίδια η αυθεντικότητα της κουλτούρας μας.

Ο Αρκάς, με το μοναδικό του ταλέντο να συμπυκνώνει κοινωνικές παθογένειες σε λίγες λέξεις, μας θυμίζει πως ο πυρήνας της ταυτότητάς μας κινδυνεύει να χαθεί πίσω από την υπερβολική δόση δήθεν lifestyle.

Δείτε την ανάρτηση

Loading

Play