Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα ενισχυθούν το 2026, κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας. Στο Δελτίο για τον Πληθωρισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα θα φτάσει το 3,8%, ενώ στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,0%, επηρεαζόμενος από το πρόσφατο σοκ στις τιμές της ενέργειας.
Για το 2027, οι προβλέψεις δείχνουν σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού, με εκτιμήσεις στο 2,6% για την Ελλάδα και 2,3% για την Ευρωζώνη, καθώς οι πιέσεις από τις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων αναμένεται να εξασθενίσουν.
Οι οικονομολόγοι της ΤτΕ αναφέρουν ότι η μεγάλη απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη οφείλεται στις τιμές ενέργειας. Η ενεργειακή πληθωριστική πίεση στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες ήταν σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της ιστορικά ισχυρότερης προσαρμογής του ενεργειακού πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 11,1% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 8,4% στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας τις αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Το 2027, αναμένεται επιβράδυνση στο 1,0% λόγω των πτωτικών επιδράσεων και της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης των τιμών.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός ΕνΔΤΠ (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) τον Μάιο παρουσίασε σημαντική αύξηση στο 3,2% στην Ευρωζώνη και 4,9% στην Ελλάδα, ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν πληθωρισμό 4,2%, με τις επιπτώσεις του πολέμου να επηρεάζουν τις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.
![]()

