«Ως κράτη της βόρειας και νότιας γειτονίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, ασύμμετρες και υβριδικές απειλές που αναδεικνύουν την αδιαίρετη ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τις κοινές δηλώσεις του με την υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βαλτόνεν.
Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι οι απειλές δεν προέρχονται μόνο από συμβατικά μέσα, αλλά και από άλλες πηγές που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ένα κράτος μόνο. «Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και η συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως αναγκαία», πρόσθεσε.
Ο υπουργός επισήμανε τις κοινές προτεραιότητες Ελλάδας και Φινλανδίας αναφορικά με τις σύνθετες γεωπολιτικές προκλήσεις, τονίζοντας τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. «Συγκλίνουμε στις απόψεις μας για μια ισχυρή και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», ανέφερε.
Σχετικά με τη Διεύρυνση, τόνισε τη σημασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε.
Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ευρώπη, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων. «Η μετάβαση στη στρατηγική αυτονομία είναι αναγκαία», κατέληξε.
![]()

