Για άλλη μια φορά, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει α λα καρτ στάση απέναντι στην κοστολόγηση και τις αντοχές της οικονομίας. Στην παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρθηκε και στην παραπομπή Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, για την πολιτική που οδήγησε τον σιδηρόδρομο σε επικίνδυνη κατάσταση και για το αστικό «κράτος δικαίου». Παράλληλα, υποστήριξε ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη κατάργησης και όχι τροποποίησης του άρθρου 86, όπως έχει επαναλάβει το ΚΚΕ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σημείωσε πως «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει πόσο α λα καρτ είναι οι ευαισθησίες της για τις περιβόητες αντοχές της οικονομίας και την κοστολόγηση».
«Να, λοιπόν, που βρίσκονται για μια άλλη φορά και χρήματα και μάλιστα πάρα πολλά χρήματα βρίσκονται για τις φοροαπαλλαγές, για την παροχή ευνοϊκών όρων δανεισμού και άλλα προνόμια που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους ξένους επενδυτές», πρόσθεσε. Το ίδιο, είπε, ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν καθημερινά σε αυτό το «πανηγύρι της κοστολόγησης» όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες, αλλά αναγνωρίζουν την ανάγκη παροχής τέτοιων κινήτρων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού.
Με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μπροστά σε ακόμη έναν «δύσκολο χειμώνα» ακρίβειας για τον λαό, τα οποία, όπως επισήμανε, είναι σύμφωνα και με τις εξοργιστικές συστάσεις της ΕΕ στη λογική «να μην αναπνέουν μπας και τη σκαπουλάρουν», ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για τη «μαύρη μιζέρια» που εξασφαλίζει στους λαούς ο καπιταλισμός και η ΕΕ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια.
Εγκάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν είναι τυχαίο πως παρομοιάζουν την ακρίβεια με φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Έπειτα, στάθηκε στην πολύπλευρη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, στη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στη μετατροπή της σε «σημαιοφόρο του ενεργειακού πολέμου» με στόχο την ενεργειακή επικράτηση των ΗΠΑ. Όπως είπε, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» και «πύλη εισόδου» του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», όπου καταγράφεται η έντονη, όπως είπε, δραστηριότητα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Γκιλφόιλ, για την προώθηση αυτών των σχεδιασμών. «Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι μόνο έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές», σημείωσε.
«Οι μόνοι που δεν το γνώριζαν, καθώς φαίνεται, ήταν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Τσίπρα. Μάλλον όταν κυβερνούσαν αυτά τα κόμματα δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και η Συμφωνία των Πρεσπών, για να πω ένα παράδειγμα μόνο, προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είναι θιασώτες της πολιτικής της «πράσινης» μετάβασης και της «απελευθέρωσης», του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», του εμπορίου ρύπων και του προσανατολισμού στις εξαγωγές. Πρόκειται, όπως είπε, για ενεργειακό σχεδιασμό που, με κριτήριο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες, έκλεισε λιγνιτωρυχεία και σύγχρονες μονάδες Ενέργειας, ανατίναξε μηχανήματα εκσκαφής και τελικά εκτίναξε το κόστος για τον λαό, ενώ «αυτοματοποίησε» τις ανατιμήσεις για να θωρακίζονται τα κέρδη μιας χούφτας ενεργειακών και άλλων ομίλων.
Ανέφερε επίσης ότι η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «επέβαλαν υπέρογκους άδικους έμμεσους φόρους», ενώ είχαν ψηφίσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία που «μονιμοποιεί τους Ειδικούς Φόρους καθώς και τους δημοσιονομικούς κορσέδες της ΕΕ και τις οροφές δαπανών».
«Φτάνει η προεκλογική κοροϊδία όλων σας, που αφού έχετε υπηρετήσει όλα τα παραπάνω, τώρα μαλώνετε δήθεν για το τι επιτρέπει και τι δεν επιτρέπει η ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι η ανακούφιση του λαού προϋποθέτει σύγκρουση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, καθώς «ποτέ και πουθενά δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν τα κέρδη των ομίλων με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των εργαζομένων και του λαού».
Με αυτό το κριτήριο, το ΚΚΕ προτείνει κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα, πλαφόν στα κέρδη διυλιστηρίων και στις τιμές των καυσίμων, επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση αξιοποίηση λιγνιτικών μονάδων με απειθαρχία στις υποχρεώσεις του εμπορίου ρύπων της ΕΕ και άρση κυρώσεων για το ρωσικό αέριο σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
«Μόνο σε αυτόν τον δρόμο της σύγκρουσης με τα μεγάλα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ μπορεί να ανασάνει ο λαός μας από τον βραχνά της ακρίβειας», σημείωσε.
«Αυτός είναι και ο δρόμος που πρέπει να ενισχυθεί και στις ερχόμενες εκλογές και όχι η δήθεν σταθερότητα των σημερινών αδιεξόδων, που υπόσχεται τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εναλλαγή χωρίς, όμως, αλλαγή πολιτικής.
Αυτόν τον δρόμο φωτίζει με την πολιτική του, με το Πρόγραμμά του, τις Θέσεις του το ΚΚΕ. Για μια οικονομία και μια ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού, παίρνοντας στα δικά του χέρια την εξουσία ο ίδιος ο λαός, τη διακυβέρνηση του τόπου και μαζί βέβαια με όλα τα εργαλεία για την ικανοποίησή αυτών των αναγκών», είπε.
«Σήμερα, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για την ικανοποίηση και των ενεργειακών και όλων των άλλων λαϊκών αναγκών. Γιατί μόνο ο σοσιαλισμός ως σύστημα κατοχυρώνει την ενέργεια ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε λέγοντας ότι «απέναντι στον χειμώνα αυτού του σάπιου συστήματος, οι λαοί έχουν τη δύναμη να φέρουν την άνοιξη για τις ζωές τους».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
