Η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην κρίση της Μέσης Ανατολής, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η Ευρώπη δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης. Σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Φρανσίν Λάκουα, στο συνέδριο «Greek Energy: The New Era», τόνισε την ανάγκη για στρατηγική διαχείριση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει στην αμυντική της ικανότητα, στέλνοντας φρεγάτες και αεροσκάφη στην Κύπρο και ενισχύοντας τη Βουλγαρία. Υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐας.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο διαρκούν οι συγκρούσεις, και ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων. Ανέφερε ότι η διάρκεια της κρίσης θα κρίνει τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην ενέργεια.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι κρίσιμη η προετοιμασία για ενδεχόμενα ενεργειακά σοκ και η ανάγκη για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία έχει οδηγήσει σε χαμηλές τιμές και σε ρόλο καθαρού εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταλήγοντας, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την ανάγκη ανάπτυξης καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, χωρίς να υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
![]()

