Προτάσεις της κυβέρνησης για την οργανωμένη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές

Προτάσεις της κυβέρνησης για την οργανωμένη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές

Με αναφορά στις δύο τραγωδίες που σημάδεψαν τις τελευταίες ημέρες και βύθισαν τη χώρα στο πένθος, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Θα ήθελα για ακόμα μία φορά να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των δύο τραγωδιών. Αναφορικά με το δυστύχημα στα Τρίκαλα, κατόπιν εξειδικευμένων ελέγχων, εντοπίστηκε εκτεταμένη διαρροή προπανίου εντός του εδάφους, όπου με την παρουσία σπινθηρισμού από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της εγκατάστασης προκλήθηκε έκρηξη. Όλες οι διερευνητικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης και τη σύνταξη της τελικής τεχνικής έκθεσης σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, επτά συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία καθ’ οδόν για το εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας του ΠΑΟΚ στη Γαλλία, ενώ τρεις τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία μας είχαν άμεση συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αεροδιακομιδή από ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος του υπουργείου Υγείας των δύο τραυματιών από το νοσοκομείο στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Περνώντας στο επόμενο θέμα της ενημέρωσης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εισάγει δύο βασικές μεταρρυθμίσεις: την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας εκλογείς και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού με τρεις έδρες. Η κυβέρνηση καταθέτει πρόταση για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, αποκλειστικά για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Η εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3 των βουλευτών θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτής της ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, ήδη από τις εκλογές του 2027.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσιτή στέγη και την κοινωνική συνοχή, σημείωσε ότι προωθούνται μέτρα όπως η επιστροφή δύο ενοικίων για εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές που μισθώνουν κατοικία εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Κατρίν Βοτρέν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Loading

Play