Σαφές μήνυμα Κατσαφάδου: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αρχίζουν οι πληρωμές σε πυρόπληκτους του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας

Σαφές μήνυμα Κατσαφάδου: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αρχίζουν οι πληρωμές σε πυρόπληκτους του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους πυρόπληκτους του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, Κώστας Κατσαφάδος. Ο ίδιος μίλησε στον Σκάι και αναφέρθηκε επίσης στις αυτοψίες και στις παρεμβάσεις που προχωρούν σε Χαλκιδική, Σαλαμίνα, Πόρτο Γερμενό και Μάνη.

Ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι ο «κρατικός μηχανισμός κινήθηκε άμεσα» και πρόσθεσε πως συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών βρίσκονται ήδη στον Δήμο Κασσάνδρας και στη Σίβηρη της Χαλκιδικής, όπου σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες πραγματοποιούν τις αναγκαίες αυτοψίες. Την Τετάρτη, παρουσία του ίδιου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, θα γίνει σύσκεψη στο Δημαρχείο Κασσάνδρας.

«Ξεκινάμε σήμερα και στη Σαλαμίνα», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια «για την απώλεια των δύο συνανθρώπων μας χθες» σε μία από τις δύο πυρκαγιές στο νησί.

Από την πρώτη εικόνα που έχουν, όπως ανέφερε, και για τις δύο περιοχές, τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές είναι λιγότερα από 15.

Παράλληλα, για τις αυτοψίες και τη διαδικασία αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους στο Πόρτο Γερμενό, υπογράμμισε ότι «ολοκληρώθηκε το πρώτο αίτημα σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμένο».

Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας μας έστειλε το πρώτο αίτημα με τους πρώτους 49 δικαιούχους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε στείλει τα χρήματα για την οικοσκευή, τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτούς τους 49 δικαιούχους και περιμένουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα από τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας για τους υπόλοιπους που έχουν κάνει την αίτησή τους για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα για την οικοσκευή και το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών», είπε. Για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές σημείωσε ότι η σχετική ΚΥΑ είναι έτοιμη και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε οι πολίτες από τις αρχές Σεπτέμβρη να μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να προχωρήσουν στην επισκευή ή την ανακατασκευή του κτιρίου τους.

Για την κατεδάφιση των «κόκκινων σπιτιών» στο Πόρτο Γερμενό, ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα αναλάβει τα έξοδα κατεδάφισης «ώστε να πάρουν το απαραίτητο δικαιολογητικό για να προχωρήσουν μετά στην ανακατασκευή τους» και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και σε άλλες περιοχές όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

«Δηλαδή όπου υπάρχουν κόκκινα κτίρια προς κατεδάφιση θα αναλάβει το κράτος, η πολιτεία τα έξοδα κατεδάφισης», σημείωσε.

Αναφορικά με τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στο Πόρτο Γερμενό, επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί από 79 σε 101. «Έχουμε φτάσει στα 101 σπίτια στο Πόρτο Γερμενό τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και είναι για ανακατασκευή», ανέφερε.

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη Μάνη, ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι αυτό που συνέβη «είναι κάτι μοναδικό». «Δεν αποτελεί άλλοθι η κλιματική κρίση. Με κατοίκους που συνομίλησα, με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, δεν το έχουν ξανασυναντήσει ποτέ στη ζωή τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο όγκος νερού που έπεσε ήταν μεγάλος σε μια γεωγραφικά μικρή περιοχή.

«Κινητοποιήθηκε και εκεί ο κρατικός μηχανισμός. Σήμερα που μιλάμε όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και σήμερα βρίσκονται κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και στο Δήμο Ανατολικής Μάνης ούτως ώστε να καταγράψουν τις τυχόν ζημιές οι οποίες έχουν γίνει σε κτίρια και σε επιχειρήσεις. Κάναμε μια συντονισμένη ενέργεια τόσο με την Περιφέρεια όσο και με το Δήμο ούτως ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα έργου και την επόμενη μέρα να μπορέσει να εξομαλυνθεί η ζωή στην περιοχή. Σήμερα τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών θα πάνε στα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί κάποιες ζημιές ώστε να λάβουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να μπορέσουν και αυτοί να κάνουν τις αιτήσεις τους και να πάρουν αυτά τα οποία δικαιούνται σε ό,τι έχει να κάνει με την οικοσκευή και διάφορες άλλες αποζημιώσεις», ανέφερε.

Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα φαινόμενα, ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και πρόσθεσε πως, με βάση την ενημέρωση που υπάρχει, οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι ελάχιστες. «Αύριο που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κυβερνητικής Κρατικής Αρωγής θα κάτσουν και θα πάρουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν πληγεί από όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα», τόνισε.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι η κλιματική κρίση δεν βάζει φωτιές, αλλά δημιουργεί συνθήκες που δυσκολεύουν την πυρόσβεση και την κατάσβεση, ενώ πρόσθεσε ότι «επί το πλείστον φωτιές βάζει ο άνθρωπος», είτε από αμέλεια είτε από δόλο. Ανέφερε επίσης ότι οι συλλήψεις μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 300, αριθμός που, όπως είπε, αποτελεί «ρεκόρ σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνικά δεδομένα». «Όλοι μας έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούμε», σημείωσε.

«Στη χώρα μας έχουν γίνει τεράστια άλματα. Προφανώς πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αλλά για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει ακόμα καλύτερη συνεργασία της κοινωνίας, του κράτους και των διαφόρων άλλων μηχανισμών», πρόσθεσε.

Τέλος, μίλησε για το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών.

«Με το άνοιγμα της Βουλής μπαίνει στις Επιτροπές και άμεσα μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει νόμος του κράτους ένα νομοσχέδιο το οποίο πλέον ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την κρατική αρωγή, μπαίνουν και κάποια νέα επιδόματα, κάποια νέα οικονομικά βοηθήματα για να μπορέσουμε να συνδράμουμε ακόμα περισσότερο και ακόμα καλύτερα τους πυρόπληκτους και γενικά όσους έχουν πέσει θύματα μεγάλων καταστροφών και πλέον ο πολίτης μόνο με μία ηλεκτρονική αίτηση θα μπορεί σε πάρα πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν άμεσα να παίρνει τις αποζημιώσεις που του αναλογούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play