Στον Καναδά θα ταξιδέψει από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026 η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ.κ. Αποστόλου.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, η κ. Ζαχαράκη θα έχει, επίσης, συναντήσεις και επαφές στο Τορόντο και το Μόντρεαλ, με βασικό αντικείμενο την ομογένεια, την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στον Καναδά. Όπως έχει τονίσει η Σοφία Ζαχαράκη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι μια εθνική υπόθεση», καθώς είναι η ισχυρότερη γέφυρα που ενώνει τις νεότερες γενιές του απόδημου ελληνισμού με τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Αναλυτικά, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026, η υπουργός θα συναντηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου με τον πρωθυπουργό του Οντάριο, Νταγκ Φορντ (Doug Ford) και στη συνέχεια θα παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Καναδά κ.κ. Αποστόλου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σκάρμπορο (Scarborough) του Τορόντο.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος κατάγεται από τη Ρόδο και έχει πολυετή διακονία στην ομογένεια της Βόρειας Αμερικής, ενώ εξελέγη παμψηφεί στις 22 Ιουλίου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διαδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο. Η κ. Ζαχαράκη είχε υποδεχθεί τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, και κατά τη συνάντησή τους είχε τεθεί στο επίκεντρο η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά και η διατήρηση ισχυρών δεσμών των νεότερων γενεών της ομογένειας με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Το βράδυ του Σαββάτου, η κ. Ζαχαράκη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, στο πλαίσιο των επαφών της με τον ακαδημαϊκό ελληνισμό του Καναδά.
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου η υπουργός θα εκκλησιαστεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την ελληνική κοινότητα Τορόντο, έναν από τους ιστορικούς οργανωμένους φορείς του ελληνισμού της πόλης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα της δράσης της κοινότητας, με προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς για παιδιά και νέους διαφορετικών ηλικιών, ενώ στο Τορόντο λειτουργεί και εξεταστικό κέντρο για την πιστοποίηση ελληνομάθειας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η ελληνική κοινότητα Τορόντο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το πρόγραμμα «Paideia», το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονο πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς και ψηφιακό περιβάλλον μάθησης.
Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, η κ. Ζαχαράκη θα μεταβεί στο Μόντρεαλ, για να επισκεφθεί την έδρα της ελληνικής κοινότητας μείζονος Μόντρεαλ στο Ουίλντερτον (Wilderton) και να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινότητας και της εκπαιδευτικής κοινότητας των σχολείων Σωκράτης-Δημοσθένης.
Θα επισκεφθεί την ελληνική κοινότητα και τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις σχολικές δομές, αρχίζοντας από το παράρτημα «Wilderton» και συνεχίζοντας στα δύο παραρτήματα του «Laval», «Emerson» και «Δημοσθένης», καθώς και στο σχολικό παράρτημα «Roxboro». Σε όλες τις στάσεις θα συναντηθεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα ενημερωθεί για τη λειτουργία των σχολείων και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.
Από πλευράς υπουργείου υπογραμμίζεται ότι τα σχολεία Σωκράτης-Δημοσθένης αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανωμένης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στον Καναδά, με ένα πολυγλωσσικό εκπαιδευτικό μοντέλο, στο οποίο η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός συνυπάρχουν με τη γαλλόφωνη και αγγλόφωνη εκπαίδευση. «Πρόκειται παράλληλα για τη συνέχεια μιας μακράς εκπαιδευτικής παράδοσης της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, η οργανωμένη παρουσία της οποίας ξεπερνά τον έναν αιώνα», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Το απόγευμα της Δευτέρας, η κ. Ζαχαράκη θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ (McGill), όπου λειτουργεί η έδρα «Φρίξος Β. Παπαχριστίδης», για τις Σύγχρονες Ελληνικές και Ελληνο-καναδικές Σπουδές (Phrixos B. Papachristidis Chair in Modern Greek and Greek-Canadian Studies).
Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η παρουσία της υπουργού Παιδείας στον Καναδά θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο παράρτημα της Νότιας Ακτής του Μόντρεαλ, όπου η κ. Ζαχαράκη θα συναντηθεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.
![]()
