Βουλή: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα για την αντιπροεδρία – Μένει κενή η θέση
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Βουλή: Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα για την αντιπροεδρία – Μένει κενή η θέση

Με 119 ψήφους υπέρ και 169 «παρών», απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η υποψηφιότητα της Έλενας Ακρίτα για τη θέση της πέμπτης αντιπροέδρου του Σώματος, με αποτέλεσμα η θέση να παραμείνει κενή.

ΕΕ Αντιπροσωπεία στην ΕλλάδαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση στη ΔΕΘ — Δείτε το video

Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 288 βουλευτές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των «παρών» να προέρχεται από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και της «Νίκης».

Πεδίο μάχης η Ολομέλεια πριν την κάλπη

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, η αίθουσα της Ολομέλειας μετατράπηκε σε πεδίο οξείας πολιτικής σύγκρουσης. Πρωταγωνιστές του επεισοδίου ήταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Πάρις Κουκουλόπουλος, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.

Η αφορμή δόθηκε όταν ο κ. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, επισημαίνοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει τοποθετήσεις.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «υπόγεια σύμπραξη» με τη Νέα Δημοκρατία. Τελικά, επιτράπηκαν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Υπόγεια σύμπραξη» καταγγέλλει η Κωνσταντοπούλου – Πυρά για το προεδρείο

Παίρνοντας τον λόγο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες κατά της Χαριλάου Τρικούπη:

«Αυτά που συμβαίνουν φέρουν την υπογραφή και την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας: «Η αξιωματική αντιπολίτευση -έστω από καραμπόλα- έχει τεράστια ευθύνη για την κοινοβουλευτική κατάπτωση, για την ακραία συνθήκη που η ΝΔ προσπαθεί να στερήσει τη μοναδική γυναίκα αντιπρόεδρο. Συκοφαντείτε τη μοναδική Κοινοβουλευτική ομάδα που κάνει αντιπολίτευση. Κάνετε τα ίδια που κάνει και ο Τσίπρας. Δεν χρωστάμε στις τράπεζες, δεν κάναμε την πάπια στον Στουρνάρα. Ο κ. Κουκουλόπουλος ήρθε να ψηφίσει τον Στουρνάρα και τώρα κάνει τον πολλά βαρύ…».

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι με την απόρριψη της κ. Ακρίτα το προεδρείο της Βουλής μένει χωρίς γυναικεία εκπροσώπηση, υπογραμμίζοντας ότι «από το 1996 επί Σημίτη έχει να συμβεί αυτό».

«Σουλτάνος ο Μητσοτάκης» – Η απάντηση ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να αποφασίζει ποιος είναι αρεστός και ποιος όχι για αντιπρόεδρος», ενώ παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με «σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε: «Θυμάμαι ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν ψήφισε κανέναν αντιπρόεδρο πλην του δικού της…», ενώ κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Ο επίμαχος διάλογος στην Ολομέλεια

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με μια πρωτοφανή ανταλλαγή εκφράσεων:

  • Ζωή Κωνσταντοπούλου (προς τον αντιπρόεδρο): «Δεν ντρέπεστε λίγο;»
  • Πάρις Κουκουλόπουλος: «Όταν εφαρμόζω αποφάσεις, δεν έχω κανένα λόγο να ντρέπομαι…»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είστε αξιωματική αντιπολίτευση από σπόντα, τι παριστάνετε εδώ μέσα; Έχετε ευθύνη για την κατάπτωση! Δια του αντιπροέδρου σας του κυρίου Κουκουλόπουλου επιχειρείτε να στερήσετε το λόγο από αρχηγό κόμματος. Γιατί κουνάτε τα χέρια σας κύριε Δουδωνή;»
  • Παναγιώτης Δουδωνής: «Δεν καταλαβαίνετε τι λέτε!»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέω, όπως κατάλαβα και την υπόγεια συνεννόηση στη Διάσκεψη για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επιχειρείται σήμερα το προεδρείο να μείνει χωρίς γυναίκα.»
  • Παναγιώτης Δουδωνής: «Όλοι μας κάναμε αυτή την παρέμβαση…»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Επειδή είμαι γυναίκα αρχηγός μπορείτε να μου φέρεστε έτσι; Πού είναι οι βουλευτές σας που τους μαζεύετε σαν ρόγες από διάφορους γυρολόγους; Κάνετε ό,τι κάνει και ο Τσίπρας… Ο κύριος Κουκουλόπουλος παρέχει υπηρεσίες με το ύφος του πολλά βαρύ άντρα… Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ, ωραία αξιωματική αντιπολίτευση. Ωραίες υπηρεσίες!»
  • Παναγιώτης Δουδωνής: «Δεχθήκαμε πρωτοφανή επίθεση. Συμφωνούν όλοι οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου για την εκλογή αντιπροέδρου, επιχειρηματολογεί και ο κύριος Γεραπετρίτης… Καλώ όλους τους βουλευτές της ΝΔ να αναθεωρήσουν τη στάση τους, αυτή η στάση προσιδιάζει προς τον σουλτάνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όχι προς πρωθυπουργό. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν αντελήφθη τι συζητάμε. Επίσης θυμίζω πως δεν ψήφισε κανέναν αντιπρόεδρο πλην της δικής της πρότασης…»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Όλα αυτά είναι απόδειξη της υπόγειας σύμπραξης με τη ΝΔ, κάνει πλάτες ο αντιπρόεδρός σας. Σαν λαγός ήρθατε στη Διάσκεψη κύριε Δουδωνή… Καθίστε με τον Λαζαρίδη δίπλα δίπλα, αγκαλιαστείτε, δείξτε το πραγματικό πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτά είναι deals. Από το 1996 επί Σημίτη έχει να συμβεί αυτό, να μην υπάρχει γυναίκα στο προεδρείο. Βρείτε τα και με την Κανέλλη, συνεννοηθείτε λίγο όλοι μέσα στο σύστημα να στηρίξετε τον Μητσοτάκη. Κύριε Κουκουλόπουλε είστε άξιος αντιπρόεδρος της ΝΔ!»
  • Πάρις Κουκουλόπουλος: «Αφήστε τους εξυπνακισμούς μαζί μου!»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κατεβείτε από την έδρα!»
  • Πάρις Κουκουλόπουλος: «Τέλος με τη χυδαιότητα! Δεν ανέχομαι να χυδαιολογείτε προς το πρόσωπό μου!»
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είστε τραμπούκος! Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ!»

Ν. Μηταράκης: «Υποκριτές ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας»

Μετά το πέρας της έντασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, σήκωσε το γάντι, αποκαλώντας «υποκριτές» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε στο Σώμα ότι ούτε η Χαριλάου Τρικούπη ούτε το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου είχαν υπερψηφίσει τον Μιχάλη Χουρδάκη (νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και την Όλγα Γεροβασίλη αντίστοιχα, κατά τη διαδικασία εκλογής των αντιπροέδρων μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Loading

Play