Ο Θοδωρής Κωτσαντής, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, θέλει ο πρώτος επισκέπτης του Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» να φύγει με ένα μήνυμα που δεν συναντά εύκολα αλλού: ότι δεν είναι μόνος και ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Λίγες ώρες πριν το 52ο Φεστιβάλ κορυφώσει τις εκδηλώσεις του στην Αθήνα, στις 23, 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση, μιλά για τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και τη σιγουριά που θέλει να περάσει στους νέους επισκέπτες.
«Κάθε νέος που επισκέπτεται το Φεστιβάλ με ένα ερώτημα: αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να φεύγει με μια απάντηση: μπορούν, αν βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής που καλεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ», σημειώνει.
Παράλληλα, εξηγεί σε ποιες ανάγκες και αναζητήσεις της νεολαίας απαντά το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ: «Στρατηγέ ο άνθρωπος έχει ένα ελάττωμα… ξέρει να σκέφτεται! Με το ΚΚΕ μπροστά για τον Σοσιαλισμό!».
Στέκεται ιδιαίτερα στο βασικό ερώτημα που, όπως λέει, απασχολεί τη νέα γενιά: πώς μπορεί να ζήσει καλύτερα, με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της τεχνολογίας, της επιστήμης και των κατορθωμάτων της ανθρώπινης εργασίας.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι οι δυνατότητες της εποχής μένουν πίσω, καθώς συνθλίβονται κάτω από τους ανταγωνισμούς των επιχειρήσεων, τους πολέμους των καπιταλιστών και το κριτήριο του μέγιστου δυνατού κέρδους.
Ο Θ. Κωτσαντής αναφέρεται στις δεκαπέντε πολιτικές εκδηλώσεις – συζητήσεις που φέρνουν στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, ενώ σημειώνει πως κορύφωση του Φεστιβάλ είναι η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη με ομιλητή τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.
Μιλά επίσης για τη θέση που έχουν στο φετινό Φεστιβάλ τα φωτογραφικά ντοκουμέντα των 200 της Καισαριανής, μαζί με δύο φωτογραφίες από την εκτέλεση που δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, αλλά και σημειώματα, γράμματα και προσωπικά αντικείμενα των 200, από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.
Για το πολιτιστικό πρόγραμμα, υπογραμμίζει ότι η ΚΝΕ έχει επιμεληθεί όλες τις σκηνές με τις σταθερές αξίες του Φεστιβάλ: την τέχνη που συνδέεται με τον θεσμό και τους μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού, την παρουσία συνθετών και ποιητών που το έργο τους μεταλαμπαδεύεται μέσα από το Φεστιβάλ, αλλά και τα δυναμικά καλλιτεχνικά ξεκινήματα δίπλα στους πολυαγαπημένους καλλιτέχνες.
Η συνέντευξη του Θοδωρή Κωτσαντή, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη
«Στρατηγέ ο άνθρωπος έχει ένα ελάττωμα… ξέρει να σκέφτεται!» Με το σύνθημα του 52ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» να αντλεί έμπνευση από τον Μπ. Μπρεχτ, ο Θ. Κωτσαντής εξηγεί πώς απαντά στις τρέχουσες εξελίξεις, στα εσωτερικά και στα διεθνή ερωτήματα, αλλά και ποιο είναι το βασικό μήνυμα της φετινής διοργάνωσης.
Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», όπως λέει, είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι και νέες βρίσκουν εκεί χώρο να συζητήσουν, να ακουστούν και να απορρίψουν όσα παρουσιάζονται ως «κανονικότητα», από την ακρίβεια στα καύσιμα, στο super market και στα ενοίκια, μέχρι τους χαμηλούς μισθούς, τα 13ωρα, την εργασιακή «ευελιξία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αναφέρεται επίσης στη σήψη που, όπως λέει, αναβλύζει το σημερινό σύστημα και εκφράζεται πιο αποκρουστικά απέναντι στις γυναίκες και τα παιδιά, στις ανύπαρκτες κρατικές δομές προστασίας, ενώ προσθέτει πως στις «κοστολογημένες» προτάσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης οι ανάγκες των πολλών λογαριάζονται ως κόστος και θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των λίγων.
Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι οι νέοι ανησυχούν για την πολεμική κλιμάκωση και την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας, την οποία πληρώνουμε με 7 δις κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ, με περικοπές κοινωνικών δαπανών, με πολεμικές ανατιμήσεις και με μεγάλους κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων.
Σε όλα αυτά, λέει, απαντά το φετινό σύνθημα εμπνευσμένο από τον στίχο του Μπρεχτ, καθώς ο άνθρωπος ξέρει να σκέφτεται και μπορεί να αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική, να διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες του και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Μπορεί, όπως σημειώνει, να βαδίσει με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού και να χτίσει τη σοσιαλιστική κοινωνία, ενώ στο Πάρκο Τρίτση, από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, αυτή η προοπτική συναντιέται με τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία, την ιστορία και τους αγώνες της νεολαίας.
Στο σκέλος των συζητήσεων, ξεχωρίζει τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη με ομιλητή τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και τις δεκαπέντε πολιτικές εκδηλώσεις – συζητήσεις που προηγούνται και βάζουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα της νεολαίας.
Ανάμεσά τους, αναφέρει τη συζήτηση της Τετάρτης 23 Σεπτέμβρη, με τίτλο «Το σύστημα γεννά φασίστες και ναζί, η νέα γενιά δεν θα συμβιβαστεί!» με τη Μάγδα Φύσσα, που, όπως λέει, έχει ιδιαίτερο βάρος σήμερα που το σύστημα αξιοποιεί ξανά τους φασίστες για να χύσουν το ρατσιστικό και το εθνικιστικό τους δηλητήριο.
Ξεχωρίζει επίσης την κεντρική συζήτηση της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Πόσο μας κοστίζει ο καπιταλισμός; Από την ακρίβεια, τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα στη σοσιαλιστική διέξοδο», με στόχο να απαντηθεί το ερώτημα ποια είναι η πραγματική διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα στη ζωή, τη μόρφωση και τη δουλειά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λέει, έχει και η εκδήλωση «45 λιμάνια, μια απεργία, ένα μήνυμα: People have the power!», για τη μεγάλη διεθνή απεργία των λιμενεργατών στις 30 Οκτώβρη, με συνδικαλιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Στο Μαθητικό Στέκι, η συζήτηση «Εθνικό Απολυτήριο… μια εξέταση που δεν τελειώνει ποτέ. Οι μαθητές θα πούμε την τελευταία λέξη!» απαντά, όπως αναφέρει, στα σχέδια της κυβέρνησης για ένα σχολείο – εξεταστικό κέντρο με ακόμα μεγαλύτερα ταξικά εμπόδια. Στο Στέκι για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, η συζήτηση «Ενάντια στον κόσμο των πολέμων και της εκμετάλλευσης, γίνε μαχήτρια στην πάλη για την ανατροπή τους!» αναδεικνύει τη γυναίκα ως πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική ισοτιμία και χειραφέτηση, ενώ στο Στέκι Πολιτισμού το ερώτημα «Πόσο ελεύθερη είναι η Τέχνη; Ορατή και αόρατη λογοκρισία χθες και σήμερα» φωτίζει, όπως λέει, τις αθέατες ή και όχι πιέσεις που δέχεται η καλλιτεχνική δημιουργία.
Παράλληλα, οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Φιντέλ Κάστρο και τα 90 χρόνια από τον Ισπανικό Εμφύλιο δεν αντιμετωπίζονται ως απλές ιστορικές αναδρομές, αλλά ως αφορμή για διδάγματα με σημασία για το παρόν και το μέλλον. Μαζί τους έρχονται συζητήσεις για την πολιτική προστασία, τον αθλητισμό, τη δράση φαντάρων και αξιωματικών ενάντια στον πόλεμο, την ενημέρωση σε περίοδο πολέμου, βιβλιοπαρουσιάσεις και ζητήματα που απασχολούν τους νέους γονείς.
«Σε κάθε στέκι, σε κάθε σκηνή, το Φεστιβάλ κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να βάζει τα μεγάλα ερωτήματα στο τραπέζι και να καλεί τη νεολαία να πάρει θέση», σημειώνει.
Για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα των 200 της Καισαριανής, τονίζει ότι οι εικόνες συγκλόνισαν εργαζόμενους και νεολαία, γιατί οι 200 ήρωες απέκτησαν πρόσωπο και φανέρωσαν το μεγαλείο της θυσίας τους, την πίστη στο δίκιο του αγώνα και την ανωτερότητα των ιδανικών τους. Οι υψωμένες γροθιές, τα καθαρά βλέμματα και τα χείλη που τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα πριν την εκτέλεση, λέει, αποτελούν ένα συγκλονιστικό ιστορικό τεκμήριο της ηρωικής στάσης του λαού μας με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές απέναντι στους ναζί κατακτητές.
Στο 52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», προσθέτει, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει από κοντά αυτό το μοναδικό φωτογραφικό υλικό, μαζί με δύο φωτογραφίες από την εκτέλεση που δεν έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, καθώς και σημειώματα, γράμματα και προσωπικά αντικείμενα των 200 από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Πρόκειται, όπως λέει, για μια πρωτοβουλία που κάνει την ιστορική γνώση προσιτή στον λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Η εικόνα των 200, σημειώνει ακόμη, δεν αφορά μόνο την Ιστορία αλλά και το σήμερα, σε έναν κόσμο που φλέγεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς. Η στάση τους, λέει, αποτελεί πηγή έμπνευσης και δύναμης για κάθε άνθρωπο που αρνείται να υποταχθεί στη βαρβαρότητα και συνδέει το χθες με το σήμερα, καλώντας σε γνώση της Ιστορίας του λαού και σε συνέχιση του αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Για το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα, σημειώνει ότι στις σκηνές του θα συναντηθούν και τις τέσσερις ημέρες περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες. Κορυφαίοι τραγουδιστές και τραγουδοποιοί θα συμπράξουν με νεότερους δημιουργούς σε μεγάλες συναυλίες και αφιερώματα, ενώ η νεανική καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει και φέτος τη δική της θέση.
Το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ για όλες τις σκηνές, λέει, διατηρεί τις «σταθερές» αξίες του Φεστιβάλ: την τέχνη που συνδέεται με τον θεσμό και τους μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού, την παρουσία συνθετών και ποιητών που το έργο τους μεταλαμπαδεύεται μέσα από το Φεστιβάλ, αλλά και τα δυναμικά καλλιτεχνικά ξεκινήματα δίπλα στους πολυαγαπημένους καλλιτέχνες.
Αναφέρει ακόμη ότι στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες για πρώτη φορά, υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε αφιερώματα από σπουδαίους ερμηνευτές και βραβευμένους ηθοποιούς, αλλά και το συγκρότημα από τις «Κολλεκτίβες Νέων Κομμουνιστών» της Ισπανίας, που ταξιδεύει για να τραγουδήσει παρτιζάνικα τραγούδια, τη χρονιά που συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Μαζί τους έρχονται και τα παραδοσιακά γλέντια με μουσικές από όλη την Ελλάδα και βιρτουόζους μουσικούς στο είδος τους.
«Πιστεύουμε πως το Φεστιβάλ θα είναι και φέτος μια πολύ μεγάλη “ανάσα” πολιτισμού για τους χιλιάδες επισκέπτες του, αλλά και εφαλτήριο διεκδίκησης για αυτή τη ζωτική ανάγκη του λαού και της νεολαίας», υπογραμμίζει.
Σε όσους θα μπουν για πρώτη φορά στον χώρο του Φεστιβάλ, θέλει να μείνει η αίσθηση ότι δεν είναι μόνοι, η ζεστασιά της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και η σιγουριά ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο που τόσο το έχει ανάγκη. Θέλει επίσης να έρθουν, να συζητήσουν, να διαβάσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να συγκινηθούν, να πάρουν ένα βιβλίο και να ακούσουν ένα τραγούδι που «έχει κάτι να του πει» και να τους ξεσηκώσει μεταφορικά και κυριολεκτικά.
«Το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης των νεανικών διεκδικήσεων και προβληματισμών με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς», λέει και κλείνει υπογραμμίζοντας πως κάθε νέος που επισκέπτεται το Φεστιβάλ με ένα ερώτημα για το αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, να φεύγει με μια απάντηση: μπορούν, αν βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής που καλεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. «Ραντεβού στο Πάρκο Τρίτση!».
![]()
