66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τιμήθηκε ο Χρυσόστομος Σταμούλης

66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τιμήθηκε ο Χρυσόστομος Σταμούλης

Τον αείμνηστο ακαδημαϊκό θεολόγο, συγγραφέα, μουσικό και σινεφίλ, Χρυσόστομο Σταμούλη, τίμησαν χθες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Parallaxi, σε μια ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 66ου ΦΚΘ. Αγαπητός από όλη τη Θεσσαλονίκη αλλά και εκτός των ορίων της, ο Χρυσόστομος Σταμούλης υπήρξε στοχαστής που είδε στο σκοτάδι της αίθουσας όχι απλώς μια σκηνή προβολής, αλλά έναν τόπο αποκάλυψης, συνάντησης και αγάπης. Όσοι συμμετείχαν σε αυτό το «άτυπο μνημόσυνο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, μίλησαν για έναν θεολόγο του φωτός και της ετερότητας.

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν από τον χώρο της θεολογίας αλλά συνάμα φανατικό κινηματογραφόφιλο. Ο Μάκης, όπως τον φωνάζαμε, πορευόταν στη ζωή με τον δικό του τρόπο, που ήταν πάντα ο τρόπος της αγάπης», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, θυμίζοντας το άρθρο που έγραψε ο εκλιπών σε μια δύσκολη στιγμή του Φεστιβάλ πριν δύο χρόνια. «Οι διαφορετικότητες μπορούν και εξάπαντος οφείλουν να διαλεχθούν για χάρη του ανθρώπου και της κοινωνίας, για χάρη μιας ζωής ‘μαζί’, όπου ο καθένας θα πλουτίζει από την ετερότητα του άλλου», ανέφερε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας, που είχε τον συντονισμό της συζήτησης, έκανε λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό μνημόσυνο, το οποίο εκτιμά ότι και ο ίδιος θα ήθελε πολύ να γίνει. Αναφέρθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του, όπου είχε φιλοξενηθεί πριν από δέκα χρόνια ο Χρυσόστομος Σταμούλης, και συζήτησαν για το πώς ονειρευόταν τον εαυτό του στο μέλλον. «Δυστυχώς, δέκα χρόνια μετά, αυτή η προφητεία δεν εκπληρώθηκε με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο οποίος μίλησε για τη γνωριμία και τη σχέση του με τον Χρυσόστομο Σταμούλη, τονίζοντας την εκκλησιαστική του διάσταση και το ενωτικό του ρόλο. «Είναι ένα πρόσωπο βαθιά εκκλησιαστικό, γιατί μπορούσε να διαλέγεται και με όσους είναι εκτός εκκλησίας», ανέφερε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, ο οποίος επαίνεσε τον Χρυσόστομο Σταμούλη ως «τη γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους». Για τον Χρυσόστομο Σταμούλη μίλησαν επίσης η σκηνοθέτιδα Εύα Νάθενα και ο θεατρικός συγγραφέας Μάνος Λαμπράκης.

Loading

Play