Στο Τελλόγλειο συναντώνται μοναδική γοητεία του χειροποίητου, συλλεκτικά βιβλία τέχνης και σπάνιες εκδόσεις, στην έκθεση που διαρκεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2027. Εκεί συνυπάρχουν τα χειροποίητα βιβλία των εκδόσεων «Διάττων», η προσωπική συλλογή του Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου και έργα από τη μόνιμη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, με στοιχεία της τυπογραφίας.
Τη νέα έκθεση με τίτλο «Απο-τύπωμα τέχνης: Η καλλιτεχνική τυπογραφία» (The Imprint of Art the Making of Books), που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, εγκαινίασε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου.
Οι εκδόσεις «Διάττων» ιδρύθηκαν από τον Νίκο Βοζίκη το 1984 και έχουν ξεχωρίσει για την εξειδίκευση και τη συστηματική παραγωγή συλλεκτικών εκδόσεων για έργα λογοτεχνών, όπως του Διονύσιου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιάννη Ρίτσου, του Λόγγου και του Αισώπου, με αυθεντικά χαρακτικά πολλών σύγχρονων, κυρίως Ελλήνων, καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Γιώργης Βαρλάμος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Μιχάλης Αρφαράς, Μανώλης Χάρος, Άρια Κομιανού και Γιάννης Στεφανάκις. Μετά από σαράντα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, το τυπογραφείο των εκδόσεων «Διάττων» συνεχίζει τη διαδρομή του στο Κορωπί ως Γουτεμβέργειο Τυπογραφείο ΔΙΑΤΤΩΝ / ONASSIS, με άρτια υποδομή, κρατώντας ζωντανή την τέχνη της κλασικής τυπογραφίας.
Ξεχωριστή ενότητα στην έκθεση είναι ένα ιδιαίτερο σύνολο καλλιτεχνικών βιβλίων, ευγενική παραχώρηση από την προσωπική συλλογή του Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση. Οι εκδόσεις αυτές ενώνουν μεγάλα ονόματα της τέχνης, όπως οι Georges Braque, Tavy Notton και Μάρω Βανδώρου, με σπουδαία κείμενα των Σοφοκλή, Maeterlinck, παρτιτούρες του Ξενάκι και του T.S. Eliot, σε καλλιτεχνικές βιβλιοδεσίες και δημιουργίες συνολικών έργων υψηλής αισθητικής.
Στη συμβολή του Τελλογλείου Ιδρύματος στην παραγωγή πολιτισμού και στη διάδοσή του στους Θεσσαλονικείς στάθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαϊωάννου.
«Πιστεύω βαθιά ότι ο πολιτισμός είναι κομμάτι της παιδείας και ο πολιτισμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντος», τόνισε και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση και τις εκδόσεις «Διάττων» για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο Τελλόγλειο και για τη συμβολή τους στην έκθεση.
«Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης η έκθεση καταδεικνύει ότι η τυπογραφία, το τυπωμένο βιβλίο παραμένει στην κορυφή του δόρατος, της εξέλιξης της μάθησης και της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας του καθενός», επισήμανε.
Στη συνάντηση της λογοτεχνίας και της τυπογραφίας που δημιουργούν μια καινούργια μορφή τέχνης αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.
Πρόσθεσε ότι, με φόντο την πρόοδο της τεχνολογίας, η έκθεση αναδεικνύει τη μοναδική γοητεία του χειροποίητου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Χρήστος Μήττας, και η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ελένη Μανακίδου, η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου, Ανέστη Κάλφα.
Το Ίδρυμα Ωνάση εκπροσώπησε η καλλιτεχνική διευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου και τις εκδόσεις «Διάττων» ο Νίκος Βοζίκης.
![]()
