Μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα σε δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας εγκαινιάστηκε σήμερα, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά του ΦΚΘ η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, και από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καπλάνης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός.
Η συμφωνία σηματοδοτεί την απαρχή μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς, που αφορά τόσο την καλλιτεχνική δημιουργία και τις συμπαραγωγές, όσο και δράσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση και την προσβασιμότητα. «Τα δύο αυτά Φεστιβάλ βρήκαν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης, τονίζοντας ότι «αυτό το μνημόνιο θα είναι απλώς η αρχή μιας σειράς ιδεών που έχουμε ήδη ανταλλάξει και ελπίζουμε να υλοποιήσουμε από το επόμενο καλοκαίρι».
Ιδιαίτερη σημασία έχει για τον Μιχαήλ Μαρμαρινό αυτή η υπογραφή, γιατί, όπως είπε, είναι η πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. «Χαίρομαι πάρα πολύ που η πρώτη μου φανερή δράση είναι αυτή η υπογραφή. Αντανακλά μια διάθεση συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, που νομίζω μόνο κέρδος έχει να αποφέρει. Είναι μια κουλτούρα συνεργασίας που δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα και έχει σημασία να την καλλιεργήσουμε», επισήμανε.
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη νέα προοπτική που ανοίγεται και για το γεγονός ότι οι δύο φορείς ήρθαν κοντά και θα δουλέψουν μαζί για τα επόμενα χρόνια. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για το ότι πρέπει να συνεργαστούμε για τη βιωσιμότητα ή άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Γιάννης Καπλάνης, στάθηκε στη σημασία των περιβαλλοντικών και κοινωνικών διαστάσεων της συνεργασίας. «Υπάρχουν δράσεις που ακουμπούν τον πολιτισμό, αλλά δεν τις προσέχουμε όσο πρέπει, όπως οι πολιτικές βιωσιμότητας, η προσβασιμότητα και οι πράσινες πρωτοβουλίες. Είναι ζητήματα που πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά», είπε.
Υπενθύμισε επίσης, ότι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμμετέχει με δύο ταινίες στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τη «Μάχη» του Ηλία Γιαννακάκη και την «Ηλέκτρα 7», συμπαραγωγή με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
