Συγκλονίζει η Ελλάς της Μελβούρνης: Η προσφυγιά έγινε μπάλα, ιστορία και θρίαμβος

Συγκλονίζει η Ελλάς της Μελβούρνης: Η προσφυγιά έγινε μπάλα, ιστορία και θρίαμβος

Συγκλονίζει η Ελλάς της Μελβούρνης, μια ομάδα που δεν μετρά την ιστορία της μόνο με τίτλους, αλλά και με προσφυγιά, νοσταλγία και ελληνική μνήμη. Με αφορμή την πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Αυστραλίας (Australia Cup) το 2026 απέναντι στη Melbourne Victory, ο συμπρόεδρος της Ελλάς Μελβούρνης, Βασίλης (Bill) Παπαστεργιάδης, μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ένα σωματείο που έχει γίνει σύμβολο της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία.

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει «Ελλάς Μελβούρνης», χρειάζεται να γυρίσει αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν κύματα Ελλήνων μεταναστών έφταναν στο λιμάνι της Μελβούρνης με μια ξύλινη βαλίτσα, λίγες ασπρόμαυρες φωτογραφίες και πολλή νοσταλγία για την πατρίδα που άφησαν πίσω.

Σε μια μακρινή ήπειρο, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες της προσαρμογής, η ανάγκη για συσπείρωση ήταν ζήτημα επιβίωσης – σε όλους τους τομείς, αλλά και στο ποδόσφαιρο, που για τις περισσότερες οικογένειες, όπως εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην ξενιτιά.

Ήταν, λοιπόν, το 1959, όταν τρεις μικροί τοπικοί σύλλογοι – η Hellenic (που είχε τερματίσει προτελευταία το 1958), η Yarra Park Aias (που τερμάτισε τελευταία το 1959) και η South Melbourne United (που υπήρχε από το 1933 και διέθετε το ιστορικό γήπεδο Middle Park) – αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Πρωτεργάτης αυτής της ιστορικής συγχώνευσης ήταν ο Θησέας (Τεό) Μαρμαράς, ένας διορατικός ηγέτης με καταγωγή από τη Λήμνο, πρόεδρος της Hellenic, ο οποίος αργότερα διετέλεσε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βικτώριας και ηγετικό στέλεχος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας. Δίπλα του, στο πρώτο εκείνο διοικητικό συμβούλιο, στάθηκαν άνθρωποι που έδωσαν την ψυχή τους: ο Des Hamilton ως αντιπρόεδρος, ο Bill Hamilton ως ταμίας, ο Jim Divolis ως γραμματέας, μαζί με τους Con Antoniadis, Vlassis Brokoulias, Jim Dimitriadis, Peter Dimitropoulos, George Lakatsas, Evangelos Lardas και Jack Mitchell.

Η συγχώνευση αυτή δεν έδωσε στην ομάδα μόνο το γήπεδο του Middle Park και ποιοτικούς παίκτες, αλλά και μια πανίσχυρη υποδομή ακαδημιών. Το όνομα που επιλέχθηκε συμπύκνωνε τα πάντα: South Melbourne Hellas. Για τους ομογενείς, ήταν η «Ελλάς» τους.

Για τους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους μια Ελλάδα πληγωμένη, η Κυριακή στο γήπεδο δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ήταν η μοναδική στιγμή της εβδομάδας που μπορούσαν να βρεθούν, να αγκαλιαστούν, να μιλήσουν τη γλώσσα τους, να κλάψουν και να γελάσουν μαζί. Το γήπεδο μετατράπηκε στο κυριακάτικο «τραπέζι» της ξενιτιάς.

«Άντρες της ηλικίας μου, 50 χρονών, γύρισαν πίσω στις αναμνήσεις τους σαν μικρά παιδιά δίπλα στους πατεράδες και τις μητέρες τους στο γήπεδο. Ήταν η μόνη στιγμή που μπορούσαν να περάσουν οικογενειακές στιγμές. Μας πλησίασαν εκατοντάδες μετά τον αγώνα (για το Κύπελλο), όλοι με μεγάλη συγκίνηση και κλάματα» θα πει ο κ. Παπαστεργιάδης, ο οποίος κουβαλά το κύπελλο, που ζυγίζει σχεδόν 40 κιλά, όπου πάει στην ομογένεια για να μοιραστεί με όλους τη χαρά για το μεγάλο επίτευγμα.

Η χρυσή διαδρομή: Από την τοπική κατηγορία στα σαλόνια του κόσμου

Η άνοδος της Ελλάς Μελβούρνης ήταν αστραπιαία. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, ανέβηκε στην ανώτατη κατηγορία της Βικτώριας και καθιερώθηκε ως η απόλυτη ποδοσφαιρική δύναμη.

«Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα ανέβηκε στην Α’ Εθνική. Ήταν η μόνη ομάδα που δεν έπεσε από την Α’ Εθνική. Κέρδισε τα περισσότερα πρωταθλήματα, τα περισσότερα κύπελλα», εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης, ο οποίος εκτός από συμπρόεδρος της ομάδας είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που αριθμεί περίπου 300.000 μέλη.

Όταν το 1977 δημιουργήθηκε η εθνική κατηγορία της Αυστραλίας, η Ελλάς ήταν εκεί. Πρωταγωνίστησε για δεκαετίες, κατακτώντας 4 Εθνικά Πρωταθλήματα NSL (1984, 1991, 1998, 1999) και αμέτρητα κύπελλα, ενώ έγινε η μόνη ιστορική ομάδα που δεν υποβιβάστηκε ποτέ αγωνιστικά από την πρώτη κατηγορία.

Μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του συλλόγου γράφτηκε το 1989, όταν ο τεράστιος Ούγγρος καλπάζων συνταγματάρχης, ο Φέρεντς Πούσκας, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Υπό τις οδηγίες του, η Ελλάς κατέκτησε το δραματικό πρωτάθλημα του 1991 απέναντι στη Melbourne Knights, σε έναν τελικό που έμεινε ανεξίτηλος στη μνήμη όλων.

Το 1999 η ομάδα ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ωκεανίας (OFC Club Championship). Η επιτυχία αυτή της έδωσε το εισιτήριο για το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA το 2000 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Ελλάς της Μελβούρνης αγωνίστηκε στο ιστορικό στάδιο Maracanã απέναντι σε κολοσσούς όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Βάσκο ντα Γκάμα και η Νεκάξα, κάνοντας ολόκληρο τον ελληνισμό υπερήφανο.

Όταν, δε, το 2012 η FIFA και η Διεθνής Υπηρεσία Ιστορίας & Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) αναγνώρισαν τις κορυφαίες ομάδες του 20ού αιώνα από κάθε Ήπειρο, η South Melbourne Hellas πήρε τον τίτλο της Κορυφαίας Ομάδας της Ωκεανίας για τον 20ό αιώνα, αναφέρει με περηφάνια ο κ. Παπαστεργιάδης.

«Το 2000, πριν 20 χρόνια, καταργήθηκε η Α’ Εθνική. Παρ’ όλα αυτά το 2012, όταν η FIFA αναγνώρισε τις καλύτερες ομάδες από κάθε ήπειρο, η Ελλάς Μελβούρνης πήρε το τίτλο αυτό. Είναι μια ομάδα με παράδοση και ιστορία», τονίζει.

Παραγωγή ταλέντων, ο Άγγελος Ποστέκογλου και η ιστορία του Alan Davidson

Η Ελλάς Μελβούρνης δεν υπήρξε μόνο συλλέκτης τίτλων, αλλά και ένας σπουδαίος «τροφοδότης» του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, έχοντας αναδείξει πάνω από 60 διεθνείς ποδοσφαιριστές για την Εθνική Αυστραλίας (Socceroos).

«Έχει βγάλει πάνω από 60 παίκτες που παίξανε για την Εθνική Αυστραλίας. Ένας από αυτούς είναι και ο Άγγελος Ποστέκογλου, που ήταν και ο προπονητής στην Τότεναμ, όπως ξέρετε», λέει ο κ. Παπαστεργιάδης.

Η μορφή του Άγγελου Ποστέκογλου δεσπόζει στην ιστορία της ομάδας. Παιδί Ελλήνων μεταναστών και ο ίδιος, φόρεσε τη φανέλα της Ελλάς από το 1984 έως το 1993 (με πάνω από 190 συμμετοχές), διετέλεσε αρχηγός της, ενώ αργότερα την οδήγησε ως προπονητής στους τίτλους του 1998 και 1999, πριν φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης και της Premier League.

Μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες που αποδεικνύουν τη δύναμη της «Ελλάς» ως φάρου πολυπολιτισμικότητας είναι αυτή του Alan Davidson. «Είχαμε και έναν παλιό παίχτη, τον Έλον Ντάιβιτσεν (με ιαπωνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του), που έπαιξε περίπου 200 αγώνες για την Ελλάς Μελβούρνης και περίπου 100 για την Εθνική Αυστραλίας. Έπαιξε πριν από 30 χρόνια και πρόσφατα ανακοίνωσε σε μια συνέντευξη ότι θα πέθαινε για τους Έλληνες! Όταν τον ρώτησαν γιατί, είπε ότι όταν μπήκε στην ομάδα μας ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε ότι ανήκει σε αυτή τη χώρα και ότι αγκαλιάστηκε από τους Έλληνες, που του έδειξαν αγάπη».

Ο γιος του, όπως λέει ο κ. Παπαστεργιάδης, έπαιζε για τους αντίπαλους στον τελικό του Κυπέλλου και ήταν ο αρχηγός κι αυτός που έχασε το πέναλτι κι έτσι έχασαν και τον αγώνα, κατά σύμπτωση. «Είμαστε καλοί φίλοι με τον πατέρα του, ο οποίος μου έστειλε μήνυμα, λέγοντας πως παρόλο που ο γιος του ήταν αρχηγός στην αντίπαλη ομάδα, ήθελε να κερδίσει η Ελλάς Μελβούρνη».

Από τον αποκλεισμό από τη μεγάλη κατηγορία με μια …απόφαση στον θρίαμβο του 2026

Το 2004, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας αποφάσισε την κατάργηση του NSL και τη δημιουργία της A-League. Με αυτή την απόφαση επλήγησαν ιστορικές ομάδες, όπως η Ελλάς Μελβούρνης, που αποκλείστηκε από τη νέα μεγάλη κατηγορία, παρά το γεγονός ότι διέθετε τη μεγαλύτερη οπαδική βάση και τη βαρύτερη φανέλα στη χώρα.

Για 22 ολόκληρα χρόνια, η ομάδα παρέμεινε «εξόριστη» στις πολιτειακές κατηγορίες (NPL Victoria), δίνοντας έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης στο Στάδιο Λέικσαϊντ του Άλμπερτ Παρκ. Όμως η φλόγα δεν έσβησε ποτέ. «Η νίκη ήταν απέναντι σε όλες τις πιθανότητες. Η Ελλάς εξαναγκάστηκε άδικα στο σκοτάδι για 22 χρόνια. Είδαμε (στον τελικό) το ελληνικό πνεύμα να δίνει φτερά στους παίκτες μας. Ο Άντριου (σ.σ. ο έτερος πρόεδρος της ομάδας, Ανδρέας Μεσουρούνης) κι εγώ είμαστε τόσο υπερήφανοι για τους παίκτες και τους προπονητές μας. Πέτυχαν αυτό που κανείς δεν είχε καταφέρει ξανά στο Κύπελλο Αυστραλίας», θα δήλωνε μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα, στον οποίο έπαιξαν και τέσσερις Έλληνες παίκτες, ο κ. Παπαστεργιάδης.

Η South Melbourne Hellas έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου έξω από την A-League που κατακτά το Κύπελλο Αυστραλίας (Australia Cup). Παράλληλα, κατέκτησε το πρώτο Australian Championship και έφτασε στον τελικό του OFC Pro League.

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πάνω στην ιστορία της Ελλάς Μελβούρνης και τους Έλληνες και τους μετανάστες. Έχει συγκινήσει κάπως το θέμα του πολυπολιτισμού και πόσο σημαντικό είναι σε μια χώρα σαν την Αυστραλία, την ώρα που βλέπουμε τα επεισόδια στην Ευρώπη, εδώ να είμαστε σταθερά και να πιστεύουμε στις διάφορες εθνικότητες και στο τι μπορούν να προσφέρουν».

Τα σχέδια για το μέλλον

Η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν είναι απλώς μια δικαίωση του παρελθόντος, αλλά η πόρτα για το μέλλον. Ως Κυπελλούχος Αυστραλίας, η Ελλάς Μελβούρνης εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο AFC Champions League Two, εκπροσωπώντας την Αυστραλία στις ασιατικές διοργανώσεις, ενώ το αίτημα για την ένταξη στην επαγγελματική Α’ Εθνική κατηγορία είναι πλέον πιο ισχυρό από ποτέ.

«Το επόμενο κεφάλαιό μας είναι να παίξουμε στην Ασία, εκπροσωπώντας την Αυστραλία στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ (AFC Champions League Two). Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι να ενταχθούμε στην Α’ Εθνική, υπάρχει ενδιαφέρον. Είμαστε η ομάδα που έχει μάλλον τους περισσότερους φιλάθλους, παρόλο που δεν είμαστε στην Α’ Εθνική».

Καθώς οι ιαχές των πανηγυρισμών αντηχούν ακόμα στο Στάδιο Λέικσαϊντ, ανάμεσα στα μπλε και λευκά κασκόλ που υψώθηκαν στον ουρανό της Μελβούρνης, μια εικόνα μένει χαραγμένη στο μυαλό: Άραγε, πίσω από τις φωνές της κερκίδας και τη λάμψη του τροπαίου του 2026, πόσοι πατεράδες και παππούδες κοίταξαν φέτος το χορτάρι και είδαν τους εαυτούς τους μικρά παιδιά, να κρατούν το χέρι του πατέρα τους στα πρώτα εκείνα κυριακάτικα απογεύματα του 1959, όταν η «Ελλάς» δεν ήταν απλώς μια ομάδα, αλλά η μόνη τους πατρίδα στην άλλη άκρη της γης;

Loading

Play