Το αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Ένας εξαγώγιμος θησαυρός μέσω του έργου ΕλαιόΡΑΜΑ

Το αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Ένας εξαγώγιμος θησαυρός μέσω του έργου ΕλαιόΡΑΜΑ

Το αγουρέλαιο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς και εξαγώγιμους θησαυρούς της Χαλκιδικής, αρκεί να συνδυαστεί με γνώση, καινοτομία και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση χαράσσει το καινοτόμο έργο «ΕλαιΌΡΑΜΑ» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 με συντονιστή την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΑΣΠΚΜ) και φέρνει τους ελαιοπαραγωγούς ένα βήμα πιο κοντά στη γεωργία του μέλλοντος. Αυτά επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου Innovation Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ηλίας Κάλφας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Το αγουρέλαιο μπορεί να γίνει το «πράσινο πετρέλαιο» της Χαλκιδικής και να απογειώσει την τοπική παραγωγή και την οικονομία

Το αγουρέλαιο, το πολύτιμο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής με τις υψηλές πολυφαινόλες και τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά και περιζήτητα προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Η παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια και οι τοπικές ποικιλίες όπως η χονδρολιά και το μοναδικό «Γαλανό Μεταγγιτσίου» συνθέτουν ένα ιδανικό πεδίο για την ενίσχυση της παραγωγής και την ανάδειξη του προϊόντος σε πυλώνα τοπικής ανάπτυξης.

Μέσα από το project, η παραγωγή του αγουρελαίου προσεγγίζεται με νέα εργαλεία και σύγχρονες μεθόδους. Το χωράφι γίνεται «έξυπνο», καθώς εξοπλίζεται με αισθητήρες, μετεωρολογικούς σταθμούς και ένα ψηφιακό σύστημα που προσφέρει στον παραγωγό πλήρη εικόνα για τις συνθήκες καλλιέργειας σε πραγματικό χρόνο. «Από το κινητό ή τον υπολογιστή του μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο χωράφι του χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία, γνωρίζοντας με ακρίβεια πότε και αν απαιτείται επέμβαση», τόνισε ο κ. Κάλφας.

Το έργο περιλαμβάνει την καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις αποδόσεις των ελαιώνων μέχρι το 2030, ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι για τις μεταβολές που έρχονται. «Η ανάλυση αυτών των δεδομένων δίνει ένα ισχυρό εργαλείο πρόβλεψης και προσαρμογής», υπογράμμισε.

Επίσης, μέσω ειδικών μοντέλων πρόβλεψης ασθενειών για την ελιά, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται οι παρεμβάσεις έγκαιρα και προληπτικά, μειώνοντας το κόστος και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Η Χαλκιδική έχει στα χέρια της ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τώρα έχει και τα εργαλεία για να το εξελίξει».

Το αγουρέλαιο για να φέρει αυτή την ονομασία, πρέπει να πληροί αυστηρές προδιαγραφές, κυρίως ως προς τις πολυφαινόλες και τον χρόνο συγκομιδής. Με υψηλή θρεπτική αξία και ευεργετικά χαρακτηριστικά για την υγεία, είναι προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και με παραγωγικές απαιτήσεις.

«Οι προβλέψεις είναι ξεκάθαρες: αν δεν προσαρμοστεί η παραγωγή, αν δεν υπάρξει διαχείριση πόρων και τεχνολογική στήριξη, το μέλλον του αγουρελαίου είναι αβέβαιο».

Ο νομός Χαλκιδικής έρχεται πρώτος στην παραγωγή ελαιολάδου στην Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, με ετήσια παραγωγή περίπου 100.000 τόνων ελιές, εκ των οποίων παράγονται 900 τόνοι αγουρέλαιου Χαλκιδικής.

Αναφέρεται δε ότι σήμερα στον νομό Χαλκιδικής η ελιά αποτελεί το κυριότερο γεωργικό προϊόν με 5.200.000 ελαιόδεντρα, τα 4.600.000 από τα οποία βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής.

Στην ιστοσελίδα του έργου -elaiorama.gr- τονίζεται ότι με την υλοποίησή του, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι παραγωγοί μπορούν να προμηθεύουν υψηλής ποιότητας αγουρέλαιο, αυξάνοντας τα οικονομικά οφέλη τους.

Loading

Play