Το έργο «Crop-MATCHING»: Μια νέα προοπτική για τους Ευρωπαίους μικροπαραγωγούς και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος

Το έργο «Crop-MATCHING»: Μια νέα προοπτική για τους Ευρωπαίους μικροπαραγωγούς και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος

Με τη φράση «όλα όσα λέμε για την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωργία και την ερημοποίηση της υπαίθρου, δεν θα λυθούν εάν σβήσουν οι μικρές εκμεταλλεύσεις και οι μικροπαραγωγοί», ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μάττας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφει την ουσία του νέου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «Crop-MATCHING», που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στη μικρή και βιώσιμη γεωργία.

«Οι μικροί παραγωγοί είναι αυτοί που μιμούνται τη φύση», τονίζει ο καθηγητής και υπογραμμίζει ότι η εξαφάνισή τους θα άφηνε πίσω της ένα επικίνδυνο διατροφικό κενό.

«Από τα 5.000 είδη τροφής που υπάρχουν παγκοσμίως, το 60% τουλάχιστον του δυτικού κόσμου τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρία», αναφέρει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι η απουσία ποικιλίας επιβαρύνει τόσο την υγεία του ανθρώπου όσο και το οικοσύστημα. «Το Crop-MATCHING φιλοδοξεί να αντιστρέψει αυτή την τάση, στηρίζοντας την πολυμορφία των καλλιεργειών και τη βιώσιμη παραγωγή», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η απώλεια βιοποικιλότητας «δεν είναι απλώς πρόβλημα τροφής, αλλά θέμα επιβίωσης του πλανήτη».

Μέσα από το έργο -επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του οποίου είναι ο κ. Μάττας σε ευρωπαϊκό επίπεδο- στόχος είναι να αναπτυχθούν τεχνολογίες και καλές πρακτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικροπαραγωγών, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους και να μπορούν να προσφέρουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές, όχι μόνο υγιεινά τρόφιμα, αλλά και σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές. «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο γνώσης που θα στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου αλλά έχουν αφεθεί στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια, σε σημείο μάλιστα να αγνοούνται», τονίζει ο ίδιος.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Crop-MATCHING είναι και η ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των μικροπαραγωγών. «Είναι οι φύλακες του περιβάλλοντος και οι κύριοι παίκτες στην εξίσωση της βιωσιμότητας», σημειώνει ο κ. Μάττας, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ανακοπεί η καλπάζουσα τάση μείωσης του αριθμού τους πανευρωπαϊκά, «τότε το μέλλον θα επιφυλάσσει κακά μαντάτα για τους πολίτες, τους καταναλωτές, αλλά και για το περιβάλλον, το οποίο και μέσω της κλιματικής κρίσης βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση και θέση».

Η διήμερη εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιείται από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 16 εταίρων από 13 χώρες – ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Κύπρος και η Ελλάδα. Το έργο, που ξεκίνησε να «τρέχει» τον Οκτώβριο του 2025, είναι τετραετούς διάρκειας και προϋπολογισμού 2,99 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει να ενισχύσει τη μικρή γεωργία, να αναβαθμίσει την οικονομία της υπαίθρου και να προωθήσει την παραγωγή φθηνότερων, πιο υγιεινών και πιο βιώσιμων τροφίμων για όλους.

Loading

Play