Μπορεί το τυρί και το γιαούρτι που καταναλώνετε το βράδυ να προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανόν εξαιτίας της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα.
Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Psychology περιλάμβανε συνεντεύξεις με 1.082 φοιτητές του πανεπιστημίου Μακγιούαν στον Καναδά. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, τον ύπνο και, πιο συγκεκριμένα, τους εφιάλτες τους και τη σχέση μεταξύ των δύο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι τα τρόφιμα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου τους, με το 24,7% να δηλώνει ότι η επίδραση είναι αρνητική. Οι ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου τους και τα όνειρά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εφιάλτες συνδέονται στενά με τη δυσανεξία στη λακτόζη. Πολλοί που πάσχουν από αυτή τη δυσανεξία συνεχίζουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα του ενζύμου λακτάσης που παράγεται στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Ο Νίλσεν, ειδικός στη νευροφυσιολογία, εξήγησε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλεί σωματικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα ή κράμπες, οι οποίες πιθανόν να επηρεάζουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.
Η μελέτη δεν εντόπισε κάποια σύνδεση μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και των εφιαλτών, ίσως λόγω του μικρού δείγματος ή των διαφορετικών συμπτωμάτων που προκαλεί.
Ο Νίλσεν τόνισε τη σημασία να γίνουν περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο και πιο ποικίλο δείγμα εθελοντών, προκειμένου να αξιολογηθεί η γενικότητα των συμπερασμάτων αυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ