Ανακαλύψτε πώς οι φλαβονοειδείς τροφές ενδέχεται να προσφέρουν υγειονομικά οφέλη και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών. Τα φλαβονοειδή, φυσικές ενώσεις που εντοπίζονται σε πολλές φυτικές τροφές, διακρίνονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αυτές οι ενώσεις είναι το κλειδί που καθιστά ορισμένες ένοχες απολαύσεις ωφέλιμες για την υγεία. Η διατροφή που περιλαμβάνει φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην περιορισμένη επίδραση βλαβερών περιβαλλοντικών παραγόντων και στη μείωση της φλεγμονής, συνδέοντας έτσι την κακή υγεία με χρόνια προβλήματα όπως η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ποικιλίας φλαβονοειδών από διαφορετικές πηγές είναι πιο επωφελής από την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων από μία μόνο τροφή. Αυτή η ποικιλία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, ανακαλύπτοντας ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ποικιλία κατανάλωσης φλαβονοειδών παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ποσότητας φλαβονοειδών στην καθημερινή διατροφή. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 500mg φλαβονοειδών ημερησίως παρουσίαζαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, που περιέχουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.
Ο καθηγητής Aedín Cassidy, που συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε ότι «απλές και εφικτές διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της κατανάλωσης τσαγιού και μούρων, μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία μακροπρόθεσμα».
Πηγή περιεχομένου: in.gr