Έρευνα: Τα κεράσια ως ασπίδα κατά της άνοιας και της σπατάλης τροφίμων

Έρευνα: Τα κεράσια ως ασπίδα κατά της άνοιας και της σπατάλης τροφίμων

Ανακαλύψτε πώς τα κεράσια προλαμβάνουν την άνοια και συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τα κεράσια, πέρα από το ότι είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αναγνωρίζονται και για τις προστατευτικές τους ιδιότητες κατά της άνοιας, οφειλόμενες στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες και κερκετίνη. Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντ αποδεικνύει ότι η μετατροπή των κερασιών σε σκόνη ενισχύει περαιτέρω την περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη σπατάλη τροφίμων. Αυτές οι φυτοχημικές ουσίες είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants αναφέρει ότι η μετατροπή κερασιών που θα είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια σε σκόνη μπορεί να έχει μεγαλύτερη βιολογική δραστηριότητα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τα εκχυλίσματα ή τα συμπληρώματα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατήρηση των ανθοκυανίνων στον χυμό, τον πολτό και το υπόλειμμα (pomace) του φρούτου, διαπιστώνοντας σημαντική βελτίωση.

Η συνεργασία με τους τοπικούς καλλιεργητές ήταν καθοριστική για την επιτυχία της μελέτης, σύμφωνα με τη δρ Marina Ezcurra, η οποία δήλωσε ότι τα αγροτικά παραπροϊόντα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης για τη βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφών. Η δρ Σάρα Μπλάκμπερν τόνισε ότι «η σπατάλη τροφίμων μπορεί να μετατραπεί σε ευεργετικά συμπληρώματα υγείας».

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με άνοια, με τις προβλέψεις να δείχνουν αύξηση του αριθμού αυτού στους 1,4 εκατομμύρια έως το 2040. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τα μούρα, το τσάι και το κόκκινο κρασί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Έρευνα του 2024 από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης τέτοιων τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αυτής της ανίατης ασθένειας έως και 28%.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play