Γερμανία: Έρευνα δείχνει οτι οι καύσωνες μπορούν να αυξήσουν την επιθετικότητα ασθενών στα ψυχιατρεία

Τα κύματα καύσωνα δύνανται να αυξήσουν την επιθετικότητα στη συμπεριφορά των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές, όπως προκύπτει από μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, την παρθενική του είδους της που καταδεικνύει το συγκεκριμένο συσχετισμό.

Πιο ειδικά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουλμ στη Γερμανία και του ψυχιατρείου ZfP Südwürttemberg, με επικεφαλής τον δρ Χανς Κνομπλάουχ, προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «BJPsych Open» του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας, αναλύοντας στοιχεία της περιόδου 2007-2019 από έξι γερμανικά ψυχιατρεία, που αφορούσαν συνολικά 164.435 ασθενείς.

propoli

Όπως προκύπτει, κανένα ψυχιατρείο δεν διέθετε σύστημα air condition για τους ασθενείς, με τη μελέτη να κάνει συσχετισμό για τις θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς τις μέρες που ο υδράργυρος ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ταυτόχρονα, όσο πιο ζεστή θεωρούνταν μια μέρα, τόσα περισσότερα αποδεικνύονταν τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής επιθετικότητας, είτε προς το προσωπικό είτε προς άλλους ασθενείς, αγγίζοντας μάλιστα τα 11 ημερησίως για τις μέρες που  η  θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 33,5 βαθμούς Κελσίου.

Στον αντίποδα, δε διαπιστώθηκε ότι τις μέρες με καύσωνα το προσωπικό των ψυχιατρείων έπαιρνε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, άρα η επιθετική συμπεριφορά των ασθενών σχετιζόταν μόνο με την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι πολλές περιοχές του κόσμου θα βιώσουν σημαντικά πιο ζεστό καιρό στο μέλλον. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν πρακτικές επιπτώσεις για το πεδίο της ψυχικής υγείας, ιδίως στο σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική των νοσοκομείων», ανέφερε ο Κνομπλάουχ.

Τέλος, ο καθηγητής Τίλμαν Στάινερτ υπογράμμισε ότι «τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν μια υποεκτιμημένη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η αυξημένη επιθετικότητα είναι ένας δείκτης αυξημένου στρες και ενός περιβάλλοντος που αποτυγχάνει να βοηθήσει στην ανάκαμψη των ασθενών. Είναι επειγόντως αναγκαία η ανάληψη δράσης, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης, να γίνουν επενδύσεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, επειδή οι ψυχικά ασθενείς αξίζουν κάτι καλύτερο».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα, “Πρόληψη καρκίνου του μαστού και γυναικολογικού καρκίνου” (pics+vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading