Ένα συστατικό των φυτικών τροφίμων, γνωστό ως φυτοστερόλη, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, όπως διαπιστώνει έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2025», στο Ορλάντο της Φλόριντα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστημονικό συνεργάτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, επιχείρησαν να εντοπίσουν τα οφέλη των φυτοστερολών ως μέρος μιας κανονικής διατροφής. Συνέλεξαν δεδομένα από τρεις μελέτες με συνολικά πάνω από 200.000 ενήλικες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν επαγγελματίες υγείας και σχεδόν το 80% ήταν γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης έως και 36 ετών, πάνω από 20.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν 16.000 ανέπτυξαν καρδιακή νόσο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη φυτοστερόλη, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, με 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και 8% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Η υψηλότερη πρόσληψη φυτοστερόλης συσχετίστηκε με δείκτες καλύτερης ρύθμισης της ινσουλίνης και μειωμένης φλεγμονής, καθώς και με διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορεί να συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη ήταν παρατηρησιακή και δεν σχεδιάστηκε για να επιβεβαιώσει οριστικά την αιτιότητα, αλλά πρόσθεσαν ότι ο συνδυασμός ευρημάτων από επιδημιολογικά δεδομένα, βιοδείκτες και δεδομένα μικροβιώματος ενισχύει την απόδειξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ