Στα μουλωχτά: Οι επιπτώσεις των υπέρ-επεξεργασμένων τροφών στον εγκέφαλο

Στα μουλωχτά: Οι επιπτώσεις των υπέρ-επεξεργασμένων τροφών στον εγκέφαλο

Ανακαλύψτε πώς οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και την επιθυμία για ανθυγιεινές επιλογές. Η διατροφή μας επηρεάζει όχι μόνο την φυσική μας κατάσταση αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές, αν και γνωρίζουμε ότι είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, μας έλκουν λόγω των γεύσεων και υφών τους. Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή μελέτη που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτεται η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυτών των τροφών και των αλλαγών σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την πείνα και την επιθυμία για φαγητό. Αυτές οι μεταβολές φαίνεται να δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που εντείνει την επιθυμία για τα βλαβερά τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 33.654 ενήλικες μέσης ηλικίας 64 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα της UK Biobank. Μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων και μαγνητικής τομογραφίας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές τους συνήθειες σε συνδυασμό με τη δομή του εγκεφάλου τους. Η ομάδα εστίασε σε κρίσιμες περιοχές που σχετίζονται με τη ρύθμιση της πείνας και του αυτοελέγχου, και οι οποίοι παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνιζαν μεταβολές στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη, αναζητούν ανταμοιβή και τον αυτοέλεγχο. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με την κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατροφής στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αναφορικά με τις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάστηκαν, εντοπίστηκαν κρίσιμες αλλαγές στον υποθάλαμο, ο οποίος ρυθμίζει τη πείνα, και στον πυρήνα του Accumbens, ο οποίος σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής. Η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με αύξηση της κυτταρικότητας στον υποθάλαμο, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αυτές οι αλλαγές προδιαθέτουν τους καταναλωτές στην αύξηση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play