Η Red Bull ανακοίνωσε σήμερα (9/9) ότι ο Ρόμπιν Ραϊκόνεν, γιος του Φινλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή της Φόρμουλα Ένα το 2007, Κίμι, μπαίνει στο πρόγραμμα εξέλιξης οδηγών της. Ο 11χρονος, που είναι γνωστός και ως «Ace» («άσος»), θα ξεκινήσει να συνεργάζεται επίσημα με την ομάδα από το 2027 και μετά, με στόχο να συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία. Ο Ραϊκόνεν γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 και αγωνίζεται σε καρτ από το 2022.
Η Red Bull έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι διαθέτει ένα από τα πιο δυνατά προγράμματα εξέλιξης νεαρών οδηγών στη Φόρμουλα Ένα. Στους «αποφοίτους» της βρίσκονται οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Σεμπάστιαν Φέτελ και Μαξ Φερστάπεν, καθώς και οι Ντάνιελ Ρικιάρντο, Πιέρ Γκασλί και Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, που έχουν επίσης πανηγυρίσει νίκη στην «κορωνίδα» του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Ο επικεφαλής της ομάδας Φόρμουλα Ένα της Red Bull, Λοράν Μεκίς, χαρακτήρισε τον Ρόμπιν Ραϊκόνεν «ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα νεαρά ταλέντα της γενιάς του». Πρόσθεσε ότι ο 11χρονος έχει «ήδη επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες στους αγώνες καρτ».
Από την πλευρά του, ο Κίμι Ραϊκόνεν ανέφερε ότι «είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι» για την επιλογή του Ρόμπιν στη Red Bull Junior Team. Στη δήλωση που περιλαμβάνεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου, σημείωσε επίσης ότι ο Λοράν Μεκίς και τα στελέχη της Red Bull ήταν «απίστευτα υποστηρικτικοί» στις συζητήσεις τους και πως η ομάδα προσφέρει «ένα συναρπαστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα» για την ανάπτυξη του γιου του τα επόμενα χρόνια.
Ο Ραϊκόνεν πρόσθεσε ότι η Junior Team της Red Bull έχει καταγράψει χρόνια «απίστευτης επιτυχίας», με αποφοίτους τους Σεμπάστιαν Φέτελ και Μαξ Φερστάπεν, μεταξύ άλλων, και τόνισε πως ο Ρόμπιν εντάσσεται «με μεγάλη ταπεινότητα» σε αυτό το πρόγραμμα, αφιερώνοντας όλες του τις προσπάθειες για να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει η ομάδα.
Η Red Bull Junior Team αριθμεί αυτή τη στιγμή άλλους εννέα οδηγούς, με τον Βούλγαρο Νίκολα Τσόλοφ να θεωρείται η αιχμή του δόρατος. Ο Τσόλοφ είναι πρώτος στη βαθμολογία της Φόρμουλα 2 και φέρεται ως φαβορί για θέση οδηγού αγώνων στους Racing Bulls ενόψει της σεζόν του 2027 στη Φόρμουλα Ένα.
Η υπογραφή του Ραϊκόνεν έρχεται την ώρα που ο πρώην ανιχνευτής ταλέντων της Mercedes, Γκουέν Λαγκρού, ετοιμάζεται να αναλάβει αντίστοιχο ρόλο στη Red Bull. Η πρόσληψή του ως διευθυντή του προγράμματος νεαρών οδηγών από την αυστριακή ομάδα ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια στη Mercedes, και ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον άλλοτε σύμβουλο μηχανοκίνητου αθλητισμού της Red Bull, Χέλμουτ Μάρκο, ο οποίος αποχώρησε στα τέλη του 2025.
![]()
