Ανακαλύψτε τις τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή που προάγουν τη μακροχρόνια υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών νόσων. Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) στο Περθ και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης έδειξε ότι η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και να συμβάλλει στη μακροχρόνια ζωή. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Food αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Οι φλαβονοειδείς ενώσεις εντοπίζονται σε φυτικές τροφές όπως το τσάι, τα μύρτιλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και τα μήλα, και η κατανάλωσή τους φαίνεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 120.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 70 ετών για περισσότερο από μία δεκαετία. Η μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει τα οφέλη από την κατανάλωση ποικιλίας φλαβονοειδών, σε αντίθεση με την απλή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τους.
Ο ερευνητής δρ Μπέντζαμιν Πάρμεντερ επισημαίνει ότι η διατροφή με ποικιλία φλαβονοειδών είναι διαβατήριο καλής υγείας, συνδέοντας την κατανάλωση 500 mg την ημέρα με 16% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Ειδικότερα, η κατανάλωση διαφορετικών τροφών που παρέχουν ποικιλία φλαβονοειδών ενδέχεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.
Η καθηγήτρια Εϊντίν Κάσιντι τονίζει ότι η κατανάλωση πολύχρωμων τροφών είναι καίριας σημασίας για την υγεία, καθώς η ποικιλία στις τροφές αυξάνει την πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Ο δρ Πάρμεντερ προειδοποιεί ότι οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να επικεντρωθούν στην ποικιλία φλαβονοειδών και όχι μόνο στην ποσότητα, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.
Τα ευρήματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία: απλές αλλαγές στη διατροφή, όπως η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού και φρούτων, μπορεί να προάγουν τη μακροχρόνια υγεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr