Ανακαλύψτε τη νόστιμη συνταγή για γιουβέτσι με πορτομπέλο, ιδανική για τους λάτρεις των μανιταριών. Το γιουβέτσι με πορτομπέλο αποτελεί μια κλασική επιλογή για τα ελληνικά οικογενειακά τραπέζια, συνδυάζοντας παραδοσιακή γεύση με την πλούσια γεύση των μανιταριών. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τους λάτρεις της γαστρονομίας που αναζητούν μια πεντανόστιμη αλλά λίγο μπελαλίδικη πρόταση για το μενού τους.
Είναι μια κλασική συνταγή των ελληνικών οικογενειακών τραπεζιών.
Ιδανική για τους λάτρεις των μανιταριών.
Υλικά:
– 250 γρ. κριθαράκι
– 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
– 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 1 ½ ντομάτα ώριμη, τριμμένη
– 1/2 κούπα λευκό κρασί
– 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
– 2 ½ κούπες ζωμός λαχανικών ή νερό
– 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
– 1/2 ξυλαράκι κανέλα
– 2 φύλλα δάφνης
– 250 γρ. τυρί βίγκαν, τριμμένο (προαιρετικά)
– Αλάτι
– Πιπέρι
Διαδικασία:
Αρχικά, κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλους κύβους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε μισό από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν το αλκοόλ εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό, την κανέλα και τη δάφνη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να ροδίσει για περίπου 1 λεπτό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε 350 ml (1 ½ κούπα) νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μεταφέρουμε το κριθαράκι σε μια γάστρα, προσθέτουμε τη σάλτσα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά με σκεπασμένη τη γάστρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr