Ρεκόρ στο λαθρεμπόριο άγριας ζωής – Ανάσχεση μέσω διεθνούς επιχείρησης

Ρεκόρ στο λαθρεμπόριο άγριας ζωής – Ανάσχεση μέσω διεθνούς επιχείρησης

Το λαθρεμπόριο άγριας ζωής φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, με σημαντικές κατασχέσεις ζώων και φυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής έχει εκτοξευθεί φέτος σε ρεκόρ επίπεδα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Interpol, έπειτα από μια διεθνή αστυνομική επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση σχεδόν 30.000 ζώων. Συνολικά 134 χώρες συμμετείχαν στην Επιχείρηση Κεραυνός, που διεξήχθη από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών αρχών, τελωνείων, συνοριοφυλάκων και δασαρχείων.

Η Interpol εντόπισε 1.100 υπόπτους και προχώρησε στη σύλληψη 24 ατόμων στη Νότια Αφρική, δύο στο Βιετνάμ και ενός στο Κατάρ, όπου ένα απειλούμενο πρωτεύον θηλαστικό πωλούνταν στα social media για 14.000 δολάρια. Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 6.160 πουλιά, 2.040 χελώνες, 1.150 ερπετά, 208 πρωτεύοντα θηλαστικά και 46 παγκολίνοι.

Στην Τανζανία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες κρέατος καμηλοπάρδαλης, ενώ οι αρχές της Κένυας κατάσχεσαν πάνω από 500 κιλά κρέατος καμηλοπάρδαλης και στη Τανζανία βρέθηκαν κρέας και δέρμα ζέβρας και αντιλόπης αξίας 10.000 δολαρίων. Η Interpol ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος όγκος του λαθρεμπορίου αφορά μέρη ή παράγωγα ζώων που προορίζονται για παραδοσιακή ιατρική ή για κατανάλωση.

Στην επιχείρηση κατασχέθηκαν επίσης 32.000 κυβικά μέτρα ξυλείας, αριθμός που υποδηλώνει ότι η παράνομη υλοτομία ανέρχεται στο 15% έως 30% του συνόλου της ξυλείας που πωλείται παγκοσμίως. Το λαθρεμπόριο άγριας ζωής αποφέρει ετήσια έσοδα 20 δισ. δολαρίων, με την Interpol να εκτιμά ότι το πραγματικό ποσό είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play