Σπανακόπιτα με κρούστα καλαμποκιού: Μια γευστική παιδική ανάμνηση

Σπανακόπιτα με κρούστα καλαμποκιού: Μια γευστική παιδική ανάμνηση

Ανακαλύψτε τη συνταγή για σπανακόπιτα με καλαμποκάλευρο, ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια. Η σπανακόπιτα με κρούστα καλαμποκιού είναι ένα από εκείνα τα φαγητά που λειτουργούν εξίσου καλά ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο, και μας ξυπνούν γλυκιές παιδικές αναμνήσεις από τις στιγμές που την ετοίμαζε η μαμά ή η γιαγιά μας. Ωστόσο, αυτή η συνταγή έχει ένα ενδιαφέρον twist. Πρόκειται για μια μπελαλίδικη αλλά πεντανόστιμη εκδοχή που απαιτεί υπομονή. Ο χρόνος προετοιμασίας αγγίζει τις 2,5 ώρες, όμως η γεύση της αξίζει τον κόπο.

Τα υλικά

– 250 γρ. καλαμποκάλευρο

– 50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί και το ράντισμα της πίτας

– 1.400 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο

– 300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

– 2 λευκά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

– 1 μάτσο άνηθος, χωρίς τα κοτσάνια (1 φλ.), ψιλοκομμένος

– Αλάτι

Η διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170°C. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο, το ελαιόλαδο και το νερό, έτσι ώστε να προκύψει ένας σφιχτός χυλός. Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ, τοποθετούμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια και τον άνηθο, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε προσεκτικά με τα δάχτυλα, πιέζοντας τα λαχανικά. Μόλις μαλακώσουν και μειωθεί ο όγκος τους, τα αδειάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο. Πιέζουμε με τα χέρια ώστε να ισιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε από πάνω το μείγμα του καλαμποκάλευρου, καλύπτοντας πλήρως τα λαχανικά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό, και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της πίτας. Όταν είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play