Τέλος στα τέλη κυκλοφορίας βάζει η Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε την κατάργηση των ετήσιων τελών για τα δίκυκλα και τα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η κατάργηση θα τεθεί σε ισχύ το 2027 και, όπως υπολογίζεται, αφορά 14,5 εκατομμύρια οχήματα.
Σήμερα η κυβέρνηση κατήργησε έναν από τους φόρους που οι Ιταλοί μισούσαν περισσότερο, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι, προσθέτοντας ότι «το θεωρούμε ένα μόνιμο μέτρο, δεν το υιοθετήσαμε απλά και μόνο ενόψει εκλογών».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι ανέφερε: «Είναι μια απόφαση που λάβαμε με δυσκολία. Ένα μέτρο το οποίο εγκρίθηκε σε μία περίοδο έκτακτης οικονομικής κατάστασης, αλλά που θεωρούμε ότι πρέπει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα».
Ο νόμος προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την πληρωμή του φόρου οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσότερων αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται, ακόμη και σε συνδυασμό με άλλη πηγή πρόωσης, δηλαδή υβριδικά, με βενζίνη ή πετρέλαιο και έχουν ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 80 kW. Η κατάργηση των τελών για τα αυτοκίνητα και για τις μοτοσικλέτες θα τεθεί σε ισχύ το 2027.
Μέρος των προέδρων των ιταλικών περιφερειών εξέφρασε έντονη αντίθεση, υπενθυμίζοντας ότι έως τώρα τα χρήματα από τα τέλη κυκλοφορίας χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των ταμείων των 20 περιφερειών της χώρας.
Ο πρόεδρος της Τοσκάνης, Εουτζένιο Τζάνι, δήλωσε ότι πρόκειται για «πρωτοφανή προεκλογική δημαγωγία», ενώ ένα μέρος των εσόδων που θα χάσουν οι περιφέρειες μετά την έγκριση του αποψινού μέτρου, γύρω στο 45% του συνόλου, πρόκειται να καλυφθεί με απευθείας χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Ρώμης.
![]()
