Φωτιά στη Δυτική Αττική: μάχη σε δύο μέτωπα μετά την εξάπλωση από τη Βοιωτία

Φωτιά στη Δυτική Αττική: μάχη σε δύο μέτωπα μετά την εξάπλωση από τη Βοιωτία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική, η οποία ξεκίνησε από τη Βοιωτία και έχει φτάσει σε δύο μέτωπα. Το βασικό βάρος πέφτει στην προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς πριν επεκταθεί περισσότερο προς κατοικημένες περιοχές.

Όπως γνωστοποίησε η Πυροσβεστική, το ένα μέτωπο κατευθύνεται προς την Αγία Παρασκευή, σε δασική έκταση, ενώ το δεύτερο κινείται προς τα Μέγαρα και συγκεκριμένα προς το πεδίο βολής του Κανδηλίου, σε ζώνη μίξης δασών και οικισμών, δηλαδή περιοχή με διάσπαρτες κατοικίες. Νωρίτερα, στάλθηκαν διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 ώστε οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής να απομακρυνθούν λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Αγία Σκέπη και Κανδήλι ΒΙ.ΠΕ. Μεγάρων, Τουτούλη, Νέα Δάφνη, Πευκενέας και Άγιος Σαράντης.

Στο σημείο επιχειρούν 496 πυροσβέστες με 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων των 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης, 10ης και 18ης ΕΜΟΔΕ, καθώς και εθελοντές και 134 οχήματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις άνεμοι παραμένουν το βασικό εμπόδιο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να κάνουν υδροληψία λόγω ακραίων αναταράξεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή ούτε η εκτέλεση ρίψεων.

Τα 10 αεροσκάφη που έχουν διατεθεί δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Για τον λόγο αυτό, επιχειρούν περιοδικά μόνο 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 χρησιμοποιούνται για συντονισμό.

Υδροφόρες και μηχανήματα έργου έχουν επίσης διατεθεί από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχει και ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Επιπλέον, μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών συνεχίζουν να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες σε συνεργασία με τη δασική Υπηρεσία. Παράλληλα, δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ παραμένουν σε διασπορά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.

Λεωφορεία του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται επίσης στην περιοχή, ώστε να διευκολύνουν τη μετακίνηση πολιτών εφόσον χρειαστεί.

Η διαχείριση όλων των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Οι αρμόδιες αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησαν σε δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Βοιωτία και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αττική. Η φωτιά έχει κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχει προκαλέσει καταστροφές σε περιουσίες.

ΦΩΤΟ ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ

Loading

Play