Λειψυδρία στη Χαλκιδική: Σχέδιο δράσης και οι προκλήσεις για το μέλλον

Λειψυδρία στη Χαλκιδική: Σχέδιο δράσης και οι προκλήσεις για το μέλλον

Ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας και όχι απλά επιθέματα με γεωτρήσεις και μικρής κλίμακας έργα, ζητούν δήμαρχοι της Χαλκιδικής που αδυνατούν να απαντήσουν αν θα έχουν νερό σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ήδη, από τις αρχές Μαΐου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Προποντίδας και πλέον οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση. Ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζει ότι η ολιστική αντιμετώπιση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι υποχρέωση του κάθε παρόχου.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέβη σε περιοχές της Χαλκιδικής ερευνώντας πώς η λειψυδρία επηρεάζει όχι μόνο τον τουρισμό και την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και τον πρωτογενή τομέα. Οι εκτάσεις με ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική ανέρχονται σε περίπου 6.000.000, με περίπου 20.000 παραγωγούς που εξαρτώνται από την άρδευση κυρίως μέσω γεωτρήσεων.

Ως λύση, έχει προταθεί η κατασκευή ενός φράγματος στο ποτάμι Χαβρία, αλλά το κόστος του έργου καθιστά την ολοκλήρωσή του ασύμφορη. Ο τελευταίος διαγωνισμός δημοπράτησης του έργου δεν ήταν επιτυχής. Οι δήμαρχοι ζητούν από τα υπουργεία να αντιμετωπίσουν το ζήτημα συνολικά, προτείνοντας την κατασκευή μικροφραγμάτων και την αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης.

Απαιτούνται συγκεκριμένα master plan

Ο κ. Βαρελίδης σημειώνει ότι κάθε πάροχος πρέπει να έχει ένα πενταετές master plan που να ιεραρχεί τα απαραίτητα έργα υποδομής. Αν αυτό υπάρχει, η χρηματοδότηση γίνεται πιο εύκολη, καθώς εξασφαλίζεται ότι η επένδυση δεν θα είναι άσκοπη. Παρά τις προτάσεις των δημάρχων, η χρηματοδότηση κάποιων έργων από το ΥΠΕΝ περιορίζεται σε ασπιρίνες, δηλαδή προσωρινές λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με οριστικό τρόπο.

Ο Δρ. Βαρελίδης επισημαίνει ότι το έργο του Χαβρία δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ τονίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της Χαλκιδικής, που έχει τουρισμό και γεωργία.

Στην Ορμύλια, ο δήμαρχος Πολύγυρου Γιώργος Εμμανουήλ εξηγεί ότι το φράγμα Χαβρία είναι κοστοβόρο και δεν έχει ξεκινήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη συγκράτηση των νερών που καταλήγουν στη θάλασσα, προτείνοντας ένα δίκτυο μικρών φραγμάτων που θα μπορούσαν να κοστίσουν περίπου 500.000 ευρώ το καθένα.

Στο Δήμο Νέας Προποντίδας, ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς τονίζει την ανάγκη για χρηματοδοτήσεις, καθώς οι 23 γεωτρήσεις που έχουν γίνει δεν επαρκούν και οι υποδομές πρέπει να εξυπηρετούν τις αυξανόμενες ανάγκες του καλοκαιριού.

Στην κοινότητα Νικήτης, οι υπεύθυνοι τονίζουν την ανάγκη για σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο. Οι ελαιώνες πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και η αναγκαία άρδευση προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου ζητά θεσμοθέτηση του τρόπου άρδευσης προκειμένου να επιδοτηθούν οι παραγωγοί.

Η λειψυδρία είναι ήδη μια πραγματικότητα και απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις για τη διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης στην περιοχή.

Η κατάσταση απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει τη Χαλκιδική.

Loading

Play