Σε μία θεατρόπολη μετατρέπεται κάθε Σεπτέμβριο ο δήμος Ζωγράφου, καθώς γίνεται το φιλόξενο σανίδι για τους ερασιτεχνικούς θιάσους από όλη τη χώρα. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συμπληρώνονται από τότε που ξεκίνησαν οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων και εξελίχθηκαν σ’ έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό.
Φέτος, διοργανώνονται για 38η φορά και τόσο η συμμετοχή, όσο και η ανταπόκριση από τον κόσμο, παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου και έως τις 19 Σεπτεμβρίου, το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο είναι το επίκεντρο του Ζωγράφου, που προσελκύει με ελεύθερη είσοδο το θεατρόφιλο κοινό όλης της περιοχής και πέρα από τον δήμο, ενώ οι διοργανωτές φροντίζουν και για παράλληλες δράσεις, όπως δωρεάν σεμινάρια και εργαστήρια για την τέχνη του Θεάτρου.
Ως προς τις διαδικασίες των Αγώνων, υπάρχει Επιτροπή που αποτελείται από ανθρώπους του χώρου και επιλέγει τις αιτήσεις για συμμετοχή των ερασιτεχνικών θιάσων, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα των παραστάσεων και του θεσμού και μια άλλη Επιτροπή είναι που κρίνει τις παραστάσεις και δίνει τα βραβεία.
Στους 38ους Θεατρικούς Αγώνες, την Προκριματική Επιτροπή για την επιλογή των παραστάσεων του διαγωνιστικού μέρους τη συνθέτουν οι Δημήτρης Ντάσκας (ηθοποιός-σκηνοθέτης, πρόεδρος της επιτροπής), Θεόδωρος Εσπίριτου (σκηνοθέτης-συγγραφέας) και Λυσάνδρα Αναστασοπούλου (ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός). Το έργο της Κριτικής Επιτροπής έχουν αναλάβει οι Σωτήρης Καραμεσίνης (σκηνοθέτης-ερευνητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της επιτροπής ), Γιώργος Αλαχούζος (δημιουργός ειδικών εφέ), Ανατολή Αθανασιάδου (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Κατερίνα Θεοδωράτου (θεατρολόγος), Βασίλης Κυρίτσης (σκηνοθέτης-ηθοποιός), Ρένα Ρίγγα (σεναριογράφος).
Το ρεπερτόριο είναι ελεύθερο και φέτος περιλαμβάνει από Αριστοφάνη μέχρι τη «Βεγγέρα» του Καπετανάκη και την «Αυλή των Θαυμάτων» του Καμπανέλλη και από Πιραντέλο μέχρι τη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Γουάιλντερ και τη «Σπασμένη Στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, ενώ ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός και για νέα έργα, ακόμη και γραμμένα από τα ίδια τα μέλη μιας ομάδας.
«Οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων του δήμου Ζωγράφου αποτελούν έναν διαχρονικά σταθερό και ουσιαστικό θεσμό πολιτισμού για τον δήμο μας. Έναν θεσμό που ενισχύει τη φωνή της ερασιτεχνικής δημιουργίας και αναδεικνύει το Θέατρο ως συλλογική πράξη, βαθιά ανθρώπινη και κοινωνικά αναγκαία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη και προσθέτει: «Στηρίζουμε σταθερά κάθε πρωτοβουλία που ενώνει τους ανθρώπους μέσα από την τέχνη και προσφέρει χώρο στην έκφραση, τη συνεργασία και τη διαφορετικότητα. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης και φυσικά σε όλες τις θεατρικές ομάδες, που με αγάπη και αφοσίωση, κρατούν το Θέατρο ζωντανό σε κάθε γωνιά της χώρας».
Οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που μετέχουν στους 38ους Θεατρικούς Αγώνες είναι από διάφορες περιοχές, όπως από το Πέραμα, τα Σπάτα, την Πάτρα, το Αγρίνιο, αλλά και θεατρικές ομάδες δήμων, όπως του Μαραθώνα και του Παπάγου-Χολαργού, ενώ συμμετέχει -εκτός διαγωνισμού φυσικά- και το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Ζωγράφου, αλλά και ομάδα με μέλη του Α’ ΚΑΠΗ της πόλης.
«Θέλουμε ο θεσμός να είναι αντιπροσωπευτικός, να έρχονται ομάδες από άλλες πόλεις, από την επαρχία, από το Πανεπιστήμιο, από Σχολές, από γειτονιές, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις», μας λέει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βάσω Στρακαντούνα και συνεχίζει:
«Η διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια χαρακτηρίζεται από την ποιότητα, γι’ αυτό και αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και έχει γίνει θεσμός. Γίνονται οι αιτήσεις και συνοδεύονται από ένα ενδεικτικό βίντεο της παράστασης, ώστε να γίνει η επιλογή από την Επιτροπή, η οποία αποτελείται από ανθρώπους του Θεάτρου κι έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα και η αξιοπιστία πως ο κόσμος που θα έρθει, ξέρει ότι θα δει κάτι καλό και ενδιαφέρον κι ας είναι από ερασιτέχνες».
Και αμέσως μετά, λέει για τους ανθρώπους που συνθέτουν αυτές τις ομάδες: «Οι άνθρωποι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το Θέατρο, το αγαπάνε πραγματικά και αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν, το κάνουν με πάθος και αφοσίωση. Και μπορεί να υπάρχουν από πίσω επαγγελματίες που τους στηρίζουν, όπως σκηνοθέτες, μουσικοί ή σκηνογράφοι, οι οποίοι επίσης συνεισφέρουν με αγάπη σε μια ερασιτεχνική ομάδα».
Ως προς το ρεπερτόριο η αντιδήμαρχος Ζωγράφου εξηγεί πως δεν υπάρχουν δεσμεύσεις: «Είναι ελεύθερο, αρκεί να είναι εντάξει με τα πνευματικά δικαιώματα ή να έχει πάρει την άδεια του δημιουργού. Μπορεί να είναι και καινούργια έργα, γραμμένα από την ίδια τη θεατρική ομάδα και από την εμπειρία μου σας λέω πως συνήθως αυτές οι παραστάσεις είναι εξαιρετικές, είναι πολύ ωραίες δουλειές. Η Κριτική Επιτροπή παρακολουθεί κάθε βράδυ όλες τις παραστάσεις, ώστε να δώσει στο τέλος τα βραβεία. Μάλιστα μπορεί να δώσει και κάποιο Ειδικό Βραβείο».
Αμέσως μετά, αναφέρεται στο κοινό, λέγοντας: «Ο κόσμος εδώ στου Ζωγράφου το περιμένει κάθε χρόνο. Γι’ αυτό και κάθε βράδυ το Θέατρο είναι γεμάτο, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες. Έτσι κι εμείς προετοιμαζόμαστε από νωρίς, για να είναι όλα έτοιμα και σωστά οργανωμένα. Και κάθε χρόνο να εξελίσσουμε τον θεσμό, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν».
Μια τέτοια εξέλιξη είναι και τα σεμινάρια που οργανώνει ο δήμος ως παράλληλη δράση. Πραγματοποιούνται στη Βίλα Ζωγράφου, μπορούν να τα παρακολουθήσουν ελεύθερα και θεατές και συμμετέχοντες στη διοργάνωση και φέτος αυτά είναι: «Δημιουργώντας μια παράσταση» με τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη, «Ανιχνεύοντας το θεατρικό κείμενο» με την σκηνοθέτη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, «Το θέατρο ως θεραπεία στις ευάλωτες κοινότητες και τα σχολεία της Βραζιλίας» με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Καραμεσίνη, «Το σενάριο στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο» με τη σεναριογράφο Ρένα Ρίγγα.
«Θέλουμε να αναπτύσσουμε κι άλλες δράσεις κι έτσι το 2015 δημιουργήσαμε τα σεμινάρια για το Θέατρο, τα οποία σταμάτησαν το 2019 και τώρα η δική μας δημοτική Αρχή τα επανέφερε πάλι».
Ακόμη, ο δήμος Ζωγράφου επιδιώκει να συνδέει τον θεσμό με την αλληλεγγύη για τις ευάλωτες ομάδες της πόλης κι έτσι δημιουργεί και δράση για συνεισφορά των πολιτών σε τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, προς ενίσχυση των ωφελούμενων οικογενειών.
«Είναι σημαντικό για εμάς να έχει κι ένα κοινωνικό πρόσημο ο θεσμός», λέει η κ. Στρακαντούνα και προσθέτει: «Ενισχύουμε λοιπόν τις κοινωνικές δομές του δήμου μας, ενώ άλλες χρονιές έχουμε κάνει δράσεις και για τα αδέσποτα ζώα».
Στο τέλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τι σημαίνει για τον δήμο Ζωγράφου και για την πόλη αυτή η διοργάνωση:
«Είναι μια φθινοπωρινή πολιτιστική γιορτή, αλλά κι ένα βήμα για δει ο κόσμος Θέατρο, να το γνωρίσει, να το αγαπήσει. Όμως, σκοπεύουμε και στο να υπάρχει και μια άλλη διέξοδος για δημιουργικότητα και να μπορεί να τη βρει μέσα από μια θεατρική ομάδα. Ένας δρόμος διαφορετικής έκφρασης και επικοινωνίας. Ζούμε σε μια εποχή αποξένωσης, οπότε δίνεται μια διέξοδος επικοινωνίας, να ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης και πέρα από την εμπειρία, να απελευθερώσουν τη δημιουργική τους πλευρά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ