Πέθανε ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο εμβληματικός δεξιοτέχνης του κλαρίνου

Πέθανε ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο εμβληματικός δεξιοτέχνης του κλαρίνου

Θρύλος της ελληνικής μουσικής, ο Πετρολούκας Χαλκιάς άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην παράδοση. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς υπήρξε μια εμβληματική μορφή του κλαρίνου και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής. Η είδηση του θανάτου του γνωστοποιήθηκε μέσω των social media από συναδέλφους του, όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος. Ο Μάνος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με την ανάρτηση: «Καλό ταξίδι γέροντά μου! Στο καλό ψυχούλα μου».

Γεννημένος στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, ο Πετρολούκας ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε νεαρή ηλικία, παρακολουθώντας μαθήματα από καταξιωμένους δασκάλους του Ηπειρώτικου κλαρίνου, όπως τον Φίλιππο Ρούντα και τον Κίτσο Χαρισιάδη. Ο πατέρας του, Περικλής Χαλκιάς, μετανάστευσε στην Αμερική πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, κερδίζοντας αναγνώριση ως κλαρινίστας.

Το 1960, ο Πετρολούκας Χαλκιάς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έζησε για 20 χρόνια, προωθώντας τη μουσική κληρονομιά της Ηπείρου. Συνεργάστηκε με πολλές μουσικές ομάδες και η κορυφαία στιγμή της καριέρας του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρόσκληση να δώσει συναυλία στον Λευκό Οίκο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980, όπου άρχισε να ηχογραφεί δίσκους που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς, στην ηλικία των 85 χρόνων, παραμένει ένας φάρος της ελληνικής παράδοσης και μια πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά των μουσικών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play