Σε λειτουργία το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του δήμου Αθηναίων

Σε λειτουργία το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του δήμου Αθηναίων

Τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διευρύνει ο Δήμος Αθηναίων με μια νέα εξειδικευμένη δομή, το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, με στόχο την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής και τη στήριξη όσων επηρεάζονται στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

Το Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής τέθηκε σε λειτουργία στο 1ο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο, στη Σόλωνος 78, με επιστημονική εποπτεία και συνεργασία της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, καθώς και με τη συνέργεια διεπιστημονικής ομάδας των Δημοτικών Ιατρείων, στην οποία συμμετέχουν ψυχίατρος, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι και ιατροί.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολυπαραγοντικές καταστάσεις και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση με το σωματικό βάρος, το σχήμα και την εξωτερική εμφάνιση, οδηγώντας σε επικίνδυνες και δυσλειτουργικές συμπεριφορές, όπως ακραία στερητική διατροφή, καταναγκαστική άσκηση, καθαρτικές συμπεριφορές και βουλιμική κατανάλωση τροφής.

Οι κύριες μορφές διαταραχών είναι:

– Ψυχογενής ανορεξία

– Ψυχογενής βουλιμία

– Διαταραχή υπερφαγίας

– Άτυπες διαταραχές πρόσληψης τροφής

Στους βασικούς στόχους του ιατρείου περιλαμβάνονται η έγκαιρη αξιολόγηση και διάγνωση των διατροφικών διαταραχών σε άτομα άνω των 18 ετών, καθώς και η εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Κάθε ωφελούμενος ή ωφελούμενη λαμβάνει υποστήριξη από τη θεραπευτική ομάδα για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της διατροφικής συμπεριφοράς.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

– Ατομική ψυχοθεραπεία

– Ψυχιατρική παρακολούθηση

– Διαιτολογική υποστήριξη έως τη συμπλήρωση ενός έτους θεραπείας

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την πρόκληση. Αναγνωρίζουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν περίπου το 5% του πληθυσμού και χρειάζονται ουσιαστική φροντίδα και λύσεις. Με το νέο Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Δήμου Αθηναίων, ενήλικες άνω των 18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους και διατροφής μπορούν πλέον να λάβουν έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη καθοδήγηση, χωρίς να νιώθουν ότι είναι μόνοι τους. Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία είναι να ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε στηρίξει».

Από τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Ισότητας, Δημοτικών Ιατρείων και Παιδικής Προστασίας Μαρία Στρατηγάκη δήλωσε: «Με το νέο Ιατρείο εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Δημοτικά Ιατρεία μας στους κατοίκους της Αθήνας και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιαίτερα με τη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, για την επιστημονική εποπτεία που προσφέρουν εθελοντικά στο ιατρείο. Πιστεύουμε ότι η νέα υπηρεσία θα ικανοποιήσει τις ανάγκες πολλών συμπολιτών μας, ανδρών και γυναικών, στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων διατροφής».

ΦΩΤΟ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ/Thomas Gravanis

Loading

Play