Σημαντικές εξελίξεις προκύπτουν καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζητά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, στο πλαίσιο ερευνών για φερόμενες οργανωμένες απάτες που αφορούν αγροτικά κονδύλια.
Επιπλέον, πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ η EPPO έχει διαβιβάσει στοιχεία που αφορούν την πιθανή εμπλοκή ενός πρώην υπουργού και ενός πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η έρευνα εστιάζει σε κακουργήματα και πλημμελήματα που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, όπως ηθική αυτουργία σε απιστία και απάτη με χρήση υπολογιστή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EPPO, το αίτημα για άρση ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021, και η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για τη συλλογή ενοχοποιητικών και απαλλακτικών στοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επισημαίνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους.
Η EPPO αναφέρει ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση προς αποφυγή κινδύνου στην έρευνα. Η ανεξάρτητη αυτή αρχή της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση εγκλημάτων που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.
![]()

