Στην Ελλάδα με ειδική πτήση οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα προσγειωθεί σήμερα το πρωί το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας Έλληνες από το Σουδάν, όπου τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος για άλλη μια φορά.

Με τα έως τώρα δεδομένα έχουν απεγκλωβιστεί 35 Έλληνες εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι απεγκλωβίστηκαν επτά ακόμη άτομα που μεταφέρθηκαν με ολλανδικό αεροσκάφος στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

propoli

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Γουόπκε Χούκστρα, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Το C-27 παρέλαβε τους Έλληνες που θα φτάσουν σήμερα στην Ελλάδα από το Τζιμπουτί και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στο Ασουάν της Αιγύπτου, από όπου άλλωστε ξεκίνησε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Ελλάδα τους απεγκλωβισμένους.

Πολλές είναι οι χώρες που οργανώνουν ειδικές επιχειρήσεις για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από την «κόλαση» του Σουδάν, αν και θετικό είναι το νέο ότι τέθηκε σε ισχύ τριήμερη κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Πάνω από 400 είναι οι νεκροί πολίτες και περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες οι τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Θα συνεχιστεί η επιχείρηση «Κόσμος»

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επιστροφή του υπουργού Νίκου Δένδια από το Λουξεμβούργο όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων με θέμα τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Aliri

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, σήμερα Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές σε σχέση με την αντίδραση της ΕΕ σχετικά με τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο. «Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις. Και ως Ευρώπη θέλω να πω ότι στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ευχαρίστησε ωστόσο για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την απομάκρυνση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Οι Έλληνες από το Σουδάν απεγκλωβίστηκαν σε δόσεις χάρη στην επιχείρηση «Κόσμος». Οι δύο τραυματίες Έλληνες βρίσκονταν στην ομάδα των οκτώ που είχαν απεγκλωβιστεί την Κυριακή.

Δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στην επιχείρηση. Αυτά είχαν αναχωρήσει από την Ελευσίνα, μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Μαζί τους υπήρχαν και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.

Δείτε επίσης: Αθήνα: Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ – Απεγκλωβίστηκε η οδηγός

Loading