Έχει βάλει ως στόχο μέσα από την πρωτοποριακή έρευνά της να ξεκλειδώσει τα μυστικά του πολύπλοκου ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος.
Λίγες ημέρες πριν βρεθεί στην Αθήνα για να παραλάβει το Επιστημονικό Βραβείο για τις Βιοεπιστήμες του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η Σταυρούλα Χάτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας και Χημείας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαδρομή της στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια και αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Γεννημένη τον Σεπτέμβριο του 1983 στο Μπλάκσμπουργκ της Βιρτζίνια, η Σταυρούλα Χάτζιου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον βαθιά συνδεδεμένο με την επιστήμη. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής Φυτοπαθολογίας και η μητέρα της καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech. Η απόφαση της να ασχοληθεί με την επιστήμη διαμορφώθηκε από τον θάνατο του πατέρα της από καρκίνο του στομάχου, όταν εκείνη ήταν έφηβη. «Συνεχίζω και τιμώ τη μνήμη του μέσα από το έργο που κάνω σήμερα», λέει η κ. Χάτζιου.
Η επιστημονική της διαδρομή ξεκίνησε με το πτυχίο της στη Χημεία από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, μελέτησε ένζυμα και βιοχημικές οδούς στα φυτά. Κατά τη διάρκεια της μεταπτυχιακής της εργασίας, ανακάλυψε έναν μηχανισμό που ρυθμίζει την κυτταρική βιολογία και την αντίσταση στα αντιβιοτικά του παθογόνου της φυματίωσης, και αργότερα έλαβε μια παγκόσμια ερευνητική υποτροφία για να μελετήσει τη μόλυνση από το παθογόνο αυτό στην Ουγκάντα.
Το 2017, ξεκίνησε το ανεξάρτητο εργαστήριό της ως επίκουρη καθηγήτρια στο Γέιλ και προήχθη σε αναπληρώτρια καθηγήτρια το 2024. Ο πρωταρχικός στόχος του ερευνητικού προγράμματος του εργαστηρίου της είναι να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτηριακά κύτταρα προσαρμόζονται στο οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.
Η έρευνά μου επικεντρώνεται ειδικά στον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτή η πολυπλοκότητα καθιστά δύσκολη τη μελέτη των συγκεκριμένων αλληλεπιδράσεων ξενιστή-μικροβίου, τονίζει η κ. Χάτζιου.
Στην έρευνά της, η κ. Χάτζιου αναδεικνύει κρίσιμα μονοπάτια και μηχανισμούς άμυνας για τη βελτίωση της διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την ανάπτυξη νέων μεθόδων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.
Η ίδια υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής στην υγεία του εντέρου. Μια σημαντική πτυχή της έρευνάς της επικεντρώνεται στον ρόλο των αντιοξειδωτικών και τον τρόπο που αυτά μεταβολίζονται από τα βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο. Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς τα μικρόβια στο έντερο αλληλεπιδρούν με τα συστατικά της διατροφής, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε εφαρμόσιμες λύσεις σε σημαντικά προβλήματα υγείας.
Μέχρι σήμερα, η κ. Χάτζιου έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Η πιο πρόσφατη είναι το Επιστημονικό Βραβείο για τις Βιοεπιστήμες του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Το βραβείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, τονίζει η Σταυρούλα Χάτζιου, «λόγω της βαθιάς εκτίμησης που έχω για την ελληνική μου κληρονομιά και τη μακρά παράδοση επιστημονικής αριστείας».
Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων 2025 του Ιδρύματος Μποδοσάκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ