«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με βάση την αξιοπρέπεια, την ηθική αλλά και τη δήλωση που έχει υπογράψει ο κάθε βουλευτής του κόμματος πριν τις εκλογές του 2023, ζητά άμεσα την επιστροφή των εδρών», υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην POLITIC, ο Γιάννης Καριπίδης.
Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Ο βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, επισημαίνει με νόημα ως προς τις εκλογικές συνεργασίες πως το κόμμα του δεν λοξοκοιτά προς οποιονδήποτε, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συζητά με όλους. Ο ίδιος, επίσης, παρατηρεί πως η παρουσία μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών δεν ευνοεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την καθημερινή εργασία των κομμάτων.
Σε σχέση με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καριπίδης εμφανίζεται αισιόδοξος υποστηρίζοντας πως με την επαναδραστηριοποίηση των οργάνων του κόμματος, τη συνεπή δουλειά προς κάθε κατεύθυνση και την απαραίτητη κομματική σύμπνοια θα ξεπεράσει την αρνητική δημοσκοπική εικόνα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνει να ξεπερνά το 2,5% στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας σαφή σημάδια βελτίωσης που θα το οδηγήσουν ξανά εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Καριπίδη
– Ύστερα από τόσες παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, αρκετοί αναρωτιούνται πόσο πραγματικά αντιπροσωπευτική της λαϊκής ψήφου του 2023 είναι η παρούσα σύνθεση της Βουλής. Έχουν άδικο;
– Χωρίς να θέτω κανένα θέμα απονομιμοποίησης των θεσμικών λειτουργιών της Βουλής, η παρουσία μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών δεν ευνοεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την καθημερινή εργασία των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θέσει ζήτημα επιστροφής των εδρών στο κόμμα από όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν εκλεγεί το 2023 με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
– Έχουν περάσει τρεις μήνες από την παραίτηση Φάμελλου και την επιλογή της συλλογικής ηγεσίας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κινείται δημοσκοπικά ακόμα μακριά από ποσοστά εισόδου του στη Βουλή. Τι πρέπει να αλλάξει;
– Το πλήγμα που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις αποχωρήσεις βουλευτών, μελών της Κεντρικής Επιτροπής και άλλων στελεχών ήταν σοβαρότατο. Είμαι βέβαιος ότι με την επαναδραστηριοποίηση των οργάνων του κόμματος, τη συνεπή δουλειά προς κάθε κατεύθυνση και την απαραίτητη κομματική σύμπνοια, θα ξεπεράσουμε την αρνητική δημοσκοπική εικόνα. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα μας δείχνει να ξεπερνά το 2,5% στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιφέρειες της χώρας μας, παρουσιάζοντας σαφή σημάδια βελτίωσης που θα το οδηγήσουν ξανά εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου.
– Η στοχοποίηση από το κόμμα σας των βουλευτών που εκλέχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά βρίσκονται καθοδόν προς την ΕΛΑΣ, σε αντίθεση με αυτούς που εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάνει κάποιους να υποστηρίζουν πως λοξοκοιτάτε προς Χαριλάου Τρικούπη είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Έχει βάση αλήθειας ένας τέτοιος ισχυρισμός;
– Οι αποφάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προς την κατεύθυνση των προοδευτικών συνεργασιών. Με βάση τα προγράμματά μας, μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά σημεία κοινής δράσης. Όσα δημοκρατικά κόμματα θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό, θα μας βρουν σε ένα κοινό μετερίζι. Δεν λοξοκοιτάμε προς οποιονδήποτε, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να συζητήσουμε με όλους. Ειδικά με αυτούς που μας συνδέουν παλαιότεροι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες. Όσον αφορά δε τις βουλευτικές έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση την αξιοπρέπεια, την ηθική αλλά και τη δήλωση που έχει υπογράψει ο κάθε βουλευτής του κόμματος πριν τις εκλογές του 2023, ζητά άμεσα την επιστροφή τους.
![]()
