Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με επίκεντρο τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Βαρτζόπουλου με αγρότες και τον τοπικό αγροτικό σύλλογο στην Επανομή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στη νέα πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη να τεθεί άμεσα σε πλήρη λειτουργία, καθώς οι καθυστερήσεις επηρεάζουν και τις πληρωμές προς τους παραγωγούς.
Όπως ανέφερε, υπάρχει διαβεβαίωση από τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών ότι το τεχνικό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του λογισμικού και την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε παράλληλα σε λύσεις που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη χρονιά για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με τις ιδιοκτησίες. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τη δυνατότητα χρήσης του ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ιδιοκτησία, καθώς και για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σε εκτάσεις κάτω των 20 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχες λύσεις αναμένεται να εφαρμοστούν και φέτος, ώστε να αντιμετωπιστεί σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Η πρόταση για τις επιδοτήσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρτζόπουλος στα προβλήματα που, όπως είπε, αντιμετωπίζουν κυρίως οι αγρότες στη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω της πολυϊδιοκτησίας και των σύνθετων ζητημάτων που προκύπτουν από κληρονομιές και ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.
Όπως εξήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις ο τελικός δικαιούχος της γης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία των επιδοτήσεων.
Ο ίδιος έθεσε ως βασική πρόταση την αποσύνδεση της επιδότησης από την ιδιοκτησία της γης, ώστε αυτή να συνδέεται με τον πραγματικό αγρότη και τον πραγματικό χρήστη της έκτασης.
Ο κ. Βαρτζόπουλος υποστήριξε ότι, με τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου της αγροτικής δραστηριότητας και των καλλιεργειών, μια τέτοια διαδικασία είναι τεχνικά εφικτή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, για να προχωρήσει απαιτείται ευρωπαϊκή απόφαση και όχι μόνο εθνική παρέμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να υπάρξει σχετική απόφαση για την αντιμετώπιση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων που επηρεάζουν τις αγροτικές ενισχύσεις.
![]()
