Όλο και περισσότεροι νεαροί άνδρες δικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους συνηγόρους υπεράσπισης της Σκωτίας, η ακραία πορνογραφία έχει φυσικοποιήσει τη βία κατά των γυναικών. Ο Tony Lenehan KC εκτιμά επίσης ότι το νέο νομοσχέδιο για τον μισογυνισμό θα ενημερώσει τους άνδρες πως σεξουαλικές πράξεις όπως ο στραγγαλισμός είναι παράνομες και ενδέχεται να μειώσει τη βία κατά των γυναικών.
Ο Lenehan είπε στην εκπομπή Scotcast του BBC ότι τίποτα από όσα προβλέπονται στα σχέδια της κυβέρνησης της Σκωτίας δεν θα μπορούσε ήδη να αποτελέσει αντικείμενο δίωξης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί πως η δημοσιότητα και τα μηνύματα που θα συνοδεύσουν την προτεινόμενη νομοθεσία θα κάνουν τους άνδρες να σκεφτούν ξανά πριν προχωρήσουν σε τέτοιες πράξεις.
Ο ίδιος ανέφερε ότι παρατηρεί αύξηση των υποθέσεων στα ανώτατα δικαστήρια, όπου κατηγορούνται νεαροί άνδρες για σεξουαλικά αδικήματα. Όπως σημείωσε: «Υπάρχει ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός υποθέσεων νέων ανθρώπων που έχουν εισέλθει στον κόσμο των ενηλίκων και έχουν αρχίσει να συνάπτουν σχέσεις στις οποίες εμφανίζονται βίαιες συμπεριφορές, συμπεριφορές εξαναγκαστικού ελέγχου και οικείες σεξουαλικές συμπεριφορές που, για έναν εξωτερικό παρατηρητή, μοιάζουν πολύ με έλλειψη συναίνεσης. Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτοί οι νέοι υιοθετούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά χωρίς να κατανοούν πραγματικά τι κάνουν».
Ο Lenehan είπε ακόμη ότι η ευρεία διάδοση βίαιης πορνογραφίας, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη στο διαδίκτυο, έχει φυσικοποιήσει τη βία κατά των γυναικών.
Ο κορυφαίος συνήγορος, που έχει χειριστεί υποθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε: «Υποψιάζομαι ότι το μόνο κοινό στοιχείο είναι το μοτίβο των πληροφοριών που προέρχονται σήμερα από το διαδίκτυο».
«Αυτό πρέπει να είναι το στοιχείο που ομογενοποιεί όσα βλέπουμε να επαναλαμβάνονται σήμερα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συμπεριφορές στην κρεβατοκάμαρα, τον στραγγαλισμό και άλλα παρόμοια».
Ο Lenehan δήλωσε ότι τέτοιες υποθέσεις ήταν σπάνιες πριν από 15 χρόνια, αλλά πλέον είναι ευρέως διαδεδομένες. Πρόσφατα επισκέφθηκε το Portobello High School στο Εδιμβούργο για να μιλήσει στους μαθητές σχετικά με τη συναίνεση και το τι συνιστά σεξουαλικό αδίκημα.
Ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας, John Swinney, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την αναγνώριση του μισογυνισμού ως διακριτής μορφής προκατάληψης και κακοποίησης, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος.
Η εισαγωγή ενός νομοσχεδίου για τον μισογυνισμό είχε εγκαταλειφθεί τον Μάιο του περασμένου έτους, καθώς η κυβέρνηση είπε ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος πριν από τις εκλογές του Holyrood για τη σύνταξη της νομοθεσίας, ώστε να αντικατοπτρίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τον ορισμό της γυναίκας.
Ο Swinney δήλωσε ότι θα αναλάμβανε την προσωπική ηγεσία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της επιδημίας της ανδρικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Παράλληλα, ανακοίνωσε εκστρατεία δημόσιας υγείας με στόχο την αμφισβήτηση μισογυνικών αντιλήψεων μεταξύ αγοριών και νεαρών ανδρών.
Ο Lenehan είπε ότι, από νομική σκοπιά, τίποτα από όσα θα ποινικοποιηθούν με το νομοσχέδιο για τον μισογυνισμό δεν είναι κάτι που δεν μπορούσε ήδη να οδηγήσει σε ποινική δίωξη. Αναγνώρισε ότι ορισμένοι μπορεί να αναρωτηθούν ποιος είναι ο σκοπός της νέας νομοθεσίας.
Ωστόσο, εξήγησε ότι ο σκοπός της βρίσκεται στη δημοσιότητα και στα μηνύματα που θα τη συνοδεύουν, ώστε να υπενθυμίζεται στους ανθρώπους ότι πρόκειται για πράξεις που απαγορεύονται. «Όλα όσα μπορούμε σήμερα να διώξουμε ποινικά δεν φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τις πράξεις τους».
«Δεν μπορείς να συναινέσεις σε μια κακοποίηση», είπε ο Lenehan, προτρέποντας τις γυναίκες να μην πιστεύουν ότι πρέπει να δεχτούν κάτι με το οποίο δεν αισθάνονται άνετα. Πρόσθεσε ότι ένας από τους λόγους που μίλησε σε μαθητές ήταν για να τους ενημερώσει σχετικά με το τι έχει αποφανθεί το Εφετείο.
Ο KC είπε επίσης: «Κυριολεκτικά δεν μπορείς να συναινέσεις σε μια κακοποίηση. Επομένως, αν κάποιος σε πιάσει από τον λαιμό και σε στραγγαλίσει, ακόμη κι αν πιστεύεις ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συναίνεσης, δεν μπορείς να συναινέσεις σε κάτι τέτοιο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι, αν παρουσιάζεται ως κάτι φυσιολογικό, δεν είναι φυσιολογικό».
Ο Lenehan αναφέρθηκε ειδικότερα στον στραγγαλισμό και στο φτύσιμο, σημειώνοντας ότι το Εφετείο έχει καταστήσει σαφές πως τέτοιες πράξεις απλώς δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας συναινετικής σχέσης.
![]()
