Κυρώσεις ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβολής στην Ουκρανία
«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ. Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.
«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.
«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τέταρτη φορά πατέρας
- Επιστροφή από τη Μαδρίτη για τον Ολυμπιακό μετά την πρόκριση στο Final Four
- Σταθεροποίηση και επιβράδυνση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων
- Γάζα: Πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας δέχεται επίθεση από ισραηλινό drone κατά την προσπάθειά του να μεταφέρει βοήθεια
- Ευ. Σέκερης: Η θαλάσσια ασφάλεια, κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ