Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ο Ν. Μαδούρο «θα αποχωρήσει από την εξουσία με ή χωρίς διαπραγμάτευση»

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ο Ν. Μαδούρο «θα αποχωρήσει από την εξουσία με ή χωρίς διαπραγμάτευση»

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία αναγνωρίστηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε βέβαιη κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω βιντεοσύνδεσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, «θα εγκαταλείψει την εξουσία με ή χωρίς διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένη να του προσφέρει «εγγυήσεις», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Αναφερόμενη στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, η αρχηγός της αντιπολίτευσης τόνισε «Ο Μαδούρο έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ειρηνική μετάβαση (…) Με ή χωρίς διαπραγμάτευση, θα εγκαταλείψει την εξουσία», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει περάσει στη παρανομία και ότι κρύβεται από το περασμένο έτος, λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου του 2024.

Η κ. Ματσάδο, 58 ετών, εκτιμά ότι η βράβευσή της ήταν «μοιραίο πλήγμα» για την κυβέρνηση των τσαβιστών.

Η Ουάσιγκτον ανέπτυξε το Αύγουστο τουλάχιστον οκτώ πολεμικά πλοία κοντά στα παράλια της Βενεζουέλας και στρατιωτικά αεροσκάφη στο Πουέρτο Ρίκο, εξαπολύοντας πλήγματα στην Καραϊβική εναντίον τουλάχιστον τεσσάρων ταχύπλοων που είχαν απολογισμό τουλάχιστον 21 νεκρούς, σύμφωνα με αναφορές από την κυβέρνηση του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγές που είναι ενήμερες για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν ότι επίκεινται άμεσα πλήγματα στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Η κ. Ματσάδο αφιέρωσε το βραβείο της «στον λαό της Βενεζουέλας που υποφέρει» και σημείωσε ότι αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος Τραμπ για τη χώρα.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαφθορά» και για «τη μεγαλύτερη λεηλασία στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Αναφερόμενη στις ένοπλες δυνάμεις, η κ. Ματσάδο δήλωσε ότι «πρέπει να προσφέρουμε εγγυήσεις, κι αυτοί που θα διευκολύνουν τη μετάβαση θα τις έχουν».

Καταλήγοντας, η κ. Ματσάδο ανέφερε πως «δεν μετράω μέρες, αλλά αντίστροφα αυτές που μένουν, διότι δεν έχω καμιά αμφιβολία, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, πως βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση».

Loading

Play