Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ, με νοτιοκορεατική επένδυση ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγωγό αερίου στην Αλάσκα. Το έργο έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις, κυρίως από την πλευρά των υπερασπιστών της βιοποικιλότητας.
«Σήμερα στον Λευκό Οίκο: ο πρόεδρος Τραμπ θα παρουσιάσει ένα κορεατικό σχέδιο ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλάσκα», μια πολιτεία που θα αποτελέσει πεδίο μάχης στις ενδιάμεσες εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε η Τέιλορ Ρότζερς, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, σε ανάρτησή της στο Χ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει αυτό το κολοσσιαίο έργο υποδομής, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά, μέσω αγωγού διαμέτρου ενός μέτρου, φυσικού αερίου που εξορύσσεται στη βόρεια Αλάσκα, σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων, έως λιμάνι στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας. Εκεί, το φυσικό αέριο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και θα εξάγεται με πλοία προς την Ασία, που είναι η κύρια αγορά προορισμού του.
Το σχέδιο θα αναλάβει ο αμερικανικός όμιλος Glenfarne σε ποσοστό 75% και η πολιτεία της Αλάσκας σε ποσοστό 25%, ενώ θα χρειαστεί να ξεπεράσει τεχνικά κωλύματα. Η λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από το 2030, το νωρίτερο.
Στον ιστότοπο του έργου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στους ντόπιους εργαζόμενους, και στη λειτουργική φάση έως 1000 θέσεις εργασίας.
Αξιωματούχοι στην Αλάσκα στηρίζουν αυτό το σχέδιο εδώ και χρόνια, όμως τα προβλήματα κόστους και τα ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας έχουν εμποδίσει την πρόοδό του.
Η άγρια και απομακρυσμένη αυτή περιοχή διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά φιλοξενεί επίσης πολλά απειλούμενα είδη, όπως πολικές αρκούδες, γκρίζλι, καριμπού και πολλά είδη πτηνών.
Η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση ανέτρεψε πολλούς περιβαλλοντικούς κανόνες και περιορισμούς που αφορούν την εκμετάλλευση πετρελαίου στην περιοχή, αρκετοί από τους οποίους είχαν ανακοινωθεί το 2024 από τον Δημοκρατικό πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο όμιλος JERA, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2025 ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές LNG που θα προέρχεται από τον συγκεκριμένο αγωγό, έπειτα από εμπορική συμφωνία μεταξύ Τόκιο και Ουάσιγκτον, η οποία προβλέπει αυξημένες αγορές αμερικανικών υδρογονανθράκων από την Ιαπωνία.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφού οι υπουργοί Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ και Ενέργειας Κρις Ράιτ υποδέχθηκαν στο Άνκορατζ, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αλάσκας, επίσημες αντιπροσωπείες από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, στο πλαίσιο ενός «Συνεδρίου για τη βιώσιμη ενέργεια», με στόχο να τις ενθαρρύνουν να «αγοράσουν φυσικό αέριο από την Αλάσκα».
![]()
