Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην επαναφορά του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει «ζωντανά» τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ακυρώσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – όπως τις παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης – και να τις ταυτίσει με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες, ο πρωθυπουργός, με συγκεκριμένα παραδείγματα, θέλησε να δείξει στους πολίτες τα οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης που προανήγγειλε, η οποία περιλαμβάνει μειώσεις στις φορολογικές κλίμακες. Από αυτές ωφελούνται ακόμη και ολόκληροι μισθοί για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ οι νέοι απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή φόρου.
«Νέα με 980 ευρώ καθαρά τον μήνα (ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ) θα έχει πλέον μηδενικό φόρο. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο ο μισθός της θα αυξηθεί κατά 91 ευρώ και από τα 980 ευρώ θα λαμβάνει πλέον 1.071 καθαρά (επί 14 μισθούς). Επομένως το ετήσιο καθαρό μισθολογικό της όφελος θα είναι 1.283 ευρώ, σχεδόν 1,3 μισθοί» τόνισε στην κυριακάτικη επισκόπησή του ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι με τα νέα μέτρα επιστρέφει στην οικογένεια το αντίστοιχο ενός μισθού, μέσω της χαμηλότερης παρακράτησης που θα γίνεται κάθε μήνα από τον μισθό των φορολογουμένων, προσφέροντας έτσι μία “ανάσα” στα νοικοκυριά.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος ζωής εξακολουθεί να αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση. Αυτή προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις δαπάνες και στην επιστροφή ενός μέρους του πλεονάσματος στους πολίτες, με στόχο να μειωθεί η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στην επαναφορά του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντας “ψίχουλα” τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ.
Ο “πράσινος” ΣΥΡΙΖΑ
Όσα είπε από το βήμα της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έμειναν ασχολίαστα από το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο μίλησε για ένα ακοστολόγητο πρόγραμμα που θα γυρίσει πίσω τη χώρα σε νέες περιπέτειες.
«Οι ακοστολόγητες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ καθώς υπερβαίνουν την οροφή δαπανών, κάτι που σημαίνει ότι θα οδηγούσαν σε επιτήρηση, αυξήσεις φόρων και μέτρα λιτότητας» είπαν μετά την συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, υπεραμυνόμενες την φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτει μέτρα αρκετών δισ. ευρώ και άρα εισηγείται πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε τη χώρα μας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, υιοθετώντας πρακτικές λαϊκισμού που παραπέμπουν στον “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”» προσέθεταν, επιχειρώντας να ανατρέψουν την λογική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επαναφορά του 13ου μισθού. Όσο για την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, από το 13% στο 6%, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι ακόμη και η Ισπανία η οποία το εφάρμοσε για έναν χρόνο, το πήρε πίσω, καθώς το όφελος δεν πέρασε στον τελικό καταναλωτή.
«Τουλάχιστον, ας διαβάσει τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος από την οποία προκύπτει ότι μόνο το 19% του μέτρου θα έφτανε στους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση επέλεξε την απευθείας ενίσχυση των πολιτών μέσω της μείωσης της άμεσης φορολογίας που από 1ης Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις εισοδημάτων για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και σε συνταξιούχους», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, γνωρίζοντας ότι μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους θα πρέπει να υπενθυμίζουν συνεχώς τα μέτρα, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο για νέα, τον Απρίλιο, εάν η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επιτρέψει.
Πηγή: thetoc.gr