Ο Γιώργος Χατζιδάκις διαψεύδει ότι απαγόρευσε στον κ. Μανώλη Μητσιά να τραγουδήσει το συγκεκριμένο τραγούδι. Με νέα ανακοίνωση, ξεκαθαρίζει πως το «Γιάννης ο Φονιάς», όπως και άλλα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, έχουν συμπεριληφθεί στις συναυλίες του όλα αυτά τα χρόνια και πως όσα ακούστηκαν και αναπαράχθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο Γιώργος Χατζιδάκις, θετός γιος και μοναδικός πνευματικός κληρονόμος του Μάνου Χατζιδάκι, είναι ο διαχειριστής της καλλιτεχνικής του παρακαταθήκης.
Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο δημόσιας αντιπαράθεσης, ύστερα από περιστατικό σε συναυλία του Μανώλη Μητσιά, αφιερωμένη στα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, που έγινε την Κυριακή στο Δίον Πιερίας.
Λίγο πριν ακουστούν συγκεκριμένα έργα, ανακοινώθηκε από μικροφώνου ότι ο Γιώργος Χατζιδάκις δεν είχε δώσει την απαιτούμενη άδεια για την παρουσίαση τραγουδιών του Γκάτσου που έχουν μελοποιηθεί από τον πατέρα του.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Μανώλη Μητσιά σε μια ασυνήθιστη επιλογή για τη μακρά πορεία του.
Όπως είπε ο ίδιος, για πρώτη φορά μέσα σε 50 χρόνια δεν ερμήνευσε το «Γιάννης ο φονιάς», αλλά το απήγγειλε μπροστά στο κοινό.
Η Αγαθή Δημητρούκα, διαχειρίστρια του έργου του Νίκου Γκάτσου και επιμελήτρια της μουσικής βραδιάς, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το παρασκήνιο, διαβάζοντας το ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε λάβει στις 3 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το μήνυμα, εκπρόσωπος της πλευράς του Γιώργου Χατζιδάκι ανέφερε ότι η απόφαση σχετίζεται με το γεγονός πως το 2026 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού αφιερωματικό έτος για τον Μάνο Χατζιδάκι.
Η Αγαθή Δημητρούκα είπε ακόμη ότι η απαγόρευση κοινοποιήθηκε στην εταιρεία παραγωγής της συναυλίας μέσω εξώδικης δήλωσης. Με αυτό τον τρόπο, όπως σημείωσε, το κοινό κλήθηκε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Σήμερα ο Γιώργος Χατζιδάκις επιδιώκει να αποσαφηνίσει τη θέση του.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Μετά από όλα αυτά που έχουν ειπωθεί και γραφτεί, θέλω να ενημερώσω ότι ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μανώλη Μητσιά να τραγουδά το συγκεκριμένο τραγούδι. Ο Γιάννης ο Φονιάς, όπως και άλλα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, συμπεριλαμβάνονται στις συναυλίες του όλα αυτά τα χρόνια. Συνεπώς, όσα αναφέρονται και αναπαράγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η απαγόρευση είχε εξαρχής απολύτως συγκεκριμένο αντικείμενο και αφορούσε αποκλειστικά την εταιρεία παραγωγής και τη συγκεκριμένη σειρά συναυλιών που διοργανώνει.
Προφανώς και συνειδητά, επιχειρείται με τρόπο αποπροσανατολιστικό η σύνδεση της απαγόρευσης αυτής με το συγκεκριμένο τραγούδι και τον κύριο Μανώλη Μητσιά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες γνώριζαν εδώ και μήνες ότι για αυτή τη σειρά συναυλιών δεν τους είχε δοθεί άδεια να συμπεριλάβουν μουσικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Επομένως, δεν παρουσιάζουν τα πραγματικά γεγονότα και δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις.
Επίσης, θέλω να τονίσω ότι αν για οποιονδήποτε λόγο η κυρία Αγαθή Δημητρούκα δεν επιθυμούσε να συμπεριληφθούν μουσικά έργα στα οποία είναι συνδημιουργός ο Νίκος Γκάτσος σε συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι, θα το σεβόμουν και δεν θα το μετέτρεπα σε δημόσιο θέαμα.
Τέλος, οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι τα μουσικά έργα δεν ανήκουν ούτε στους ερμηνευτές που κατά καιρούς τα έχουν ερμηνεύσει, ούτε αποτελούν κοινό κτήμα, όπως άκουσα να λέγεται από μερικούς. Τα μουσικά έργα ανήκουν στους δημιουργούς τους και, κατ’ επέκταση, σε αυτούς που οι δημιουργοί όρισαν να τους εκπροσωπούν.
Όποιος αμφισβητεί αυτό που είναι νομικά κατοχυρωμένο εδώ και δεκαετίες, ιδίως αν κινείται επαγγελματικά στον καλλιτεχνικό χώρο με οποιαδήποτε ιδιότητα, είτε στερείται βασικών γνώσεων για την πνευματική ιδιοκτησία είτε έχει ιδιοτελή κίνητρα.
Γιώργος Χατζιδάκις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
