Στον μετασχηματισμό του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα που αφορούν τις τιμές χονδρικής, την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και τις επενδύσεις στα δίκτυα. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζει ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα για μια αντιπαραβολή της ηλεκτρικής ενέργειας το 2019 και σήμερα.
Όπως σημειώνει στον σχετικό απολογισμό, το 2019 είχαμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη, ενώ σήμερα έχουμε την 7η φθηνότερη τιμή. Επίσης, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαγωγές 3 TWh το 2025.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών είναι εντυπωσιακή, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθιστώντας την Ελλάδα 3η παγκοσμίως σε διείσδυση από φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τριπλασιαστεί από το 2019, φτάνοντας σε ετήσιο ρυθμό 1,3 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ, που το 2019 είχε υποστεί σημαντική μείωση στην κεφαλαιοποίησή της, σήμερα αξίζει περίπου 8 δισ. ευρώ, δείχνοντας την ανθεκτικότητα και την πορεία ανάκαμψής της. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν χαμηλότερες τιμές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που υπογραμμίζει την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας.
Ο κ. Τσάφος καταλήγει ότι, αν και οι τιμές ενέργειας παραμένουν μείζον θέμα, η στροφή είναι εμφανής, με την Ελλάδα να είναι πλέον πρωταθλήτρια στις ΑΠΕ και μεγάλο καθαρό εξαγωγέα ρεύματος.
![]()
