Στο χρέος προστασίας της ελευθερίας και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, από τον μαρτυρικό Αβδελλά του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου παρέστη στην τελετή τιμής για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων, ο κ. Τασούλας δήλωσε:
«Τέλη Ιουλίου του 2025 είχα την τύχη και την τιμή, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπογράψω ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εδώ στο οικισμό Αβδελλά του Ρεθύμνου οι κάτοικοι το περίμεναν επί δεκαετίες.
Με αυτό Προεδρικό Διάταγμα αναγνωρίζεται επιτέλους αυτός ο τόπος ως μαρτυρικός λόγω της τεράστιας δοκιμασίας που υπέστη τον Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τον Σεπτέμβριο του 1943, 23 κάτοικοι του Αβδελλά, και συνολικά 32 Μυλοποταμίτες, κτηνοτρόφοι, απλοί αγρότες, πολύτεκνοι οι περισσότεροι, νέοι άνθρωποι, αναίτια δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα.
Αυτή η δολοφονία, αυτό το μαρτύριο, αυτή η δοκιμασία, η οποία μέσα στο 1943 επαναλήφθηκε και στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα έπειτα από παρόμοιες επιθέσεις των γερμανικών στρατευμάτων, σήμερα μας κάνει να νιώθουμε τεράστια υποχρέωση. Υποχρέωση και δέσμευση προς αυτά τα θύματα.
Η σημερινή μας ελευθερία και η σημερινή μας προσπάθεια για προκοπή της χώρας εδράζεται επάνω στη θυσία εκείνων των ανθρώπων. Είμαστε ελεύθεροι, όχι αυτονόητα. Είμαστε ελεύθεροι γιατί κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους, έδωσαν το μέλλον τους και στερήθηκαν τη χαρά της ζωής, τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους.
Σήμερα ο Αβδελλάς, εδώ στο Ρέθυμνο, τιμά τη μνήμη των πεσόντων, που έχασαν τη ζωή τους για έναν υπέρτατο σκοπό, για την ελευθερία της χώρας, την οποία σήμερα εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε από όπου και αν απειλείται, ιδιαίτερα σήμερα, αλλά και να την αξιοποιήσουμε για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας».
![]()
