Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία: ΟΗΕ και Ελλάδα καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά αμάχων

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία: ΟΗΕ και Ελλάδα καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά αμάχων

Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται δραματικά, όπως αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον πόλεμο να γίνεται όλο και πιο φονικός και τις απώλειες αμάχων να αυξάνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, από τις 13 έως τις 14 Μαΐου, η Ρωσία φέρεται να εξαπέλυσε περισσότερα από 1.500 drones και δεκάδες πυραύλους κατά ουκρανικών πόλεων, με αποτέλεσμα τον θάνατο 24 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τριών κοριτσιών. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2023, τουλάχιστον 238 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.404 τραυματίστηκαν, αριθμός ρεκόρ από τον Ιούλιο του 2022.

Το OCHA τόνισε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχθηκαν επιθέσεις, με δύο αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ να πλήττονται κατά τη μεταφορά βοήθειας. Οι επιθέσεις αυτές καθιστούν την ανθρωπιστική βοήθεια όλο και πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη σε ορισμένες περιοχές.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, ενώ η Ελλάδα, μέσω της πρέσβη Αγ. Μπαλτά, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κατήγγειλε τις φρικαλεότητες που υφίστανται οι Ουκρανοί άμαχοι.

Η κ. Μπαλτά επεσήμανε την ανάγκη για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των εκτοπισμένων παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι οι σύντομες εκεχειρίες δεν αρκούν για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης.

Loading

Play